UA Рус

Обов'язки та відповідальність за освіту дітей у країнах Європейського Союзу та Великобританії, - Сергій Горбачов

Обов'язки та відповідальність за освіту дітей у країнах Європейського Союзу та Великобританії, - Сергій Горбачов
Які зобов'язання мають працівники та керівники шкіл у країнах Європейського Союзу (Польщі, Швеції, Франції, Німеччині) та Великобританії для того, щоб діти здобували належну шкільну освіту. А також проаналізували, яку відповідальність вони несуть, якщо цих зобов'язань не виконують. У багатьох країнах розроблені законодавчі документи, які визначають права, обов'язки та відповідальність вчителя.
 
Про це пише Освітній омбудсмен Сергій Горбачов:
 
У більшості країн головними стандартами поведінки педагога є підтримка громадської довіри до професії, дотримання стандартів етики та поведінки в школі й за її межами, гідне ставлення до учнів, побудова стосунків, заснованих на взаємній повазі. Саме ставлення закордонних педагогів із більшою добротою та повагою до дитини, дотримання прав людини та захист дитини від принижень дорослого виявили результати нашого опитування батьків здобувачів освіти за кордоном, яке ми провели у серпні 2022 року.
 
Підпишіться на email розсилку!
 
Ключовим обов’язком є відповідальність вчителя та керівника школи за безпеку та здоров'я дитини під час її перебування у закладі освіти, зокрема її захист від жорстокого поводження.
 
За порушення стандартів та вимог до вчителів застосовуються досить жорсткі санкції. У деяких країнах для того, щоб працювати в освіті, вчителі мають отримати ліцензію, якої можуть позбавити у разі порушення правил (Швеція). За невиконання певних професійних обов'язків у Польщі вчитель може бути, зокрема відсторонений від педагогічної діяльності або звільнений із забороною прийняття на роботу вчителем упродовж 3-ох років.
 
Вчитель у всіх країнах відповідає за якісний освітній процес у класі. І щоб його забезпечити у деяких країнах дозволяють певні заходи, які в Україні викликають гарячі дискусії.
 
Наприклад, у Швеції використання мобільних телефонів під час навчання можливе лише за згодою вчителя. Телефон можуть забрати в учня, щоб запобігти збоям у навчанні або образливій фотозйомці. Школа може вирішити, що мобільні телефони збираються на початку кожного навчального дня і віддаються в кінці дня. Заради якісного освітнього процесу учня можуть вигнати з класу, якщо він заважає іншим та порушує дисципліну.
 
У Франції та Німеччині вчителі - це державні службовці. У Франції якщо педагог став суб’єктом кримінального провадження, то він відсторонюється від роботи на час такого провадження. Якщо під час професійної діяльності вчитель вчинив правопорушення, то йому можуть заборонити займатися цією діяльністю, тобто працювати у закладі освіти.
 
Звертаємо увагу, що ми проаналізували норми цих документів станом на початок квітня 2023 року, й до них надалі можуть бути внесені певні зміни.
 
Докладно про обов'язки та відповідальність педагогів у Польщі, Швеції, Франції, Німеччині та Великобританії читайте у дописі на сайті  https://bit.ly/3mPb8Eu.
 
Інформація щодо відповідальності батьків та учнів за здобуття шкільної освіти:
 
в країнах ЄС та Великій Британії ( http://bit.ly/3m9xSyw)
в Україні (http://bit.ly/3KL8M2p).
 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача