UA Рус

У яких університетах за кордоном українці зможуть навчатися безплатно

У яких університетах за кордоном українці зможуть навчатися безплатно
Перелік програм та інструментів, що допоможуть знайти потрібний виш.

Понад п’ять мільйонів — саме стільки українців, за підрахунками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, мають статус тимчасового захисту в Європі.

Загалом від початку великої війни до 18 квітня 2023 року на території Європи зафіксували 8 млн 174 тис. 189 українських біженців. Лише Польща за цей період прийняла півтора мільйона наших співгромадян. В організації зазначають, що ці цифри приблизні, адже одна й та сама людина може бути зареєстрованою одразу в декількох країнах ЄС. Дехто міг зареєструватися та поїхати за межі Європи або вже повернутися додому. Якою б не була ця похибка, все одно з України поїхала величезна кількість людей, рятуючи себе та своїх дітей від російських обстрілів. І дослідження Центру економічної стратегії підтверджує, що половина всіх переселенців з України в Європі — це діти, а 60 відсотків дорослих біженців — жінки 25–49 років, тобто їхні мами.

Країни світу, що приймають українців, уже другий рік поспіль впроваджують різноманітні проєкти з підтримки біженців, вагома частина яких стосується освіти. Іноземні виші не лише дають змогу студентам з України здобути вищу освіту, а й підтримують науковців, створюють курси з вивчення мов для людей різного віку та пропонують безплатні лекції.

Підпишіться на email розсилку!

MediaSapiens зібрав проєкти, що допоможуть українцям знайти безплатне навчання в країнах Європи, які стали тимчасовим прихистком під час війни. Варто додати, що йдеться про тих громадян, які вже перебувають за кордоном, адже в Україні вступ до іноземного вишу, зокрема для абітурієнтів-чоловіків, ускладнюється перетином кордону та відповідними дозволами.

Чимало навчальних закладів запропонували свою підтримку українським студентам одразу після 24 лютого 2022 року і на деяких сайтах досі зберігається інформація про 2022-2023 навчальний рік. Ці пропозиції можуть бути неактуальними в наступному навчальному році, тому що заклад міг змінити умови вступу та кількість студентів для безплатного навчання. Тож радимо звертати увагу на дати пропозицій, уточнювати умови в навчальному закладі напряму та не гаяти часу з подачею заяв.

Найпростіше починати пошук за допомогою освітнього телеграм-бота EducationUaBot — цей проєкт створили в Міністерстві освіти та науки України за підтримки Швейцарії та швейцарсько-українського проєкту DECIDE. До розробки порад щодо освіти за кордоном долучалися Міністерство закордонних справ та освітній омбудсман.

Бот допоможе знайти за кордоном не тільки університет, а й садочок або школу. Щоб почати пошук, треба вказати своє ім’я та обрати одну з 31 країни, серед яких Австрія, Бельгія, Велика Британія, Латвія, Литва, Німеччина, Італія, Франція, Швеція, Японія та інші. Після вибору країни бот спочатку покаже її прапор, як назва країни пишеться англійською, а вже потім — яку саме допомогу в отриманні освіти там пропонують українцям. У своїх рекомендаціях бот додає посилання на навчальний заклад, його контакти та умови вступу.

Крім даних про іноземні навчальні заклади, EducationUaBot має функцію «Дистанційне навчання» — це продовження онлайн-освіти для дітей за кордоном за українськими навчальними програмами. Тож бот надасть посилання на онлайн-ресурси Міносвіти — Міжнародна українська школа (МУШ) та застосунок «Всеукраїнська школа онлайн». Для самостійного вивчення іноземних мов бот пропонує низку безплатних платформ і застосунків, наприклад, Busuu — ресурс, який надав 200 тисячам українців безплатний доступ до преміумпідписки. Зараз ця пропозиція не діє, але звичайна підписка теж дозволяє встановити рівень володіння мовою та виконувати щоденні вправи безплатно.

LingQ — онлайн-ресурс, що відкрив українцям преміумакаунт для вивчення 24 мов. Як підказує бот, аби активувати преміум, треба написати в техпідтримку ресурсу.

Застосунок для вивчення 43 мов Drops дає українцям преміумдоступ на рік. Після реєстрації протягом 48 годин має прийти спеціальний промокод, якщо цього не сталося — освітній чат-бот знову радить написати в підтримку.

Застосунок, який можна завантажити як на смартфони, так і на комп’ютери — uTalk, пропонує українцям безплатне вивчення понад 150 мов протягом року від моменту завантаження. І це лише частина запропонованих EducationUaBot ресурсів.

Якщо абітурієнту до вишу не підійшла жодна з пропозицій українського телеграм-бота, радимо скористатися списком університетів, які допомагають українським студентам і науковцям на англомовній пошуковій освітній платформі Erudera. Цей список містить 70 пропозицій від університетів усього світу, враховуючи США, Австралію та Канаду. Хоча востаннє його оновлювали в липні 2022 року, він залишається корисним, бо крім країни та назви університету, в таблиці вказано вид допомоги та посилання на сайт вишу, за яким можна самостійно перевірити, чи буде ця допомога подовжена на наступний навчальний рік.

Зокрема, університети пропонують вакансії викладачам, консультаційні послуги, безплатне навчання та харчування. Наприклад, фінський університет Аалто пропонує науковцям з України до грудня 2023 року можливість продовжити в них свою академічну роботу. Виш надає 20 тимчасових посад для дослідників, які працювали в українських університетах і чия робота була перервана війною. А чеський університет імені Масарика навіть має україномовну сторінку, де є список корисних посилань для українців у Чехії, пропозиції щодо стажування та роботи, а також гарячу лінію психологічної допомоги.

Список університетів, складений Erudera, виглядає як звичайна таблиця. Країни розташовані в алфавітному порядку, тож пошук вишу в конкретній країні займе декілька секунд.

Освітні ініціативи країн — партнерок України

Допомога українським студентам і науковцям може бути запропонована не тільки навчальними закладами, а й на державному рівні.

Так, латвійські університети продовжать підтримувати українських студентів і викладачів у наступному навчальному році. Уряд Латвії спрямував 688 тисяч євро на надання стипендій українцям для навчання та наукових досліджень до 31 грудня 2023 року. Як повідомляє ресурс Study in Latvia, протягом семестру, що триває (із січня по червень 2023 року), українці отримали 92 стипендії на навчання та 20 наукових стипендій на суму 259 880 євро. Українські студенти латвійських державних і приватних вищих навчальних закладів можуть отримувати стипендію в розмірі 140 євро на місяць. Також виші можуть пропонувати українським науковцям стажування без винагороди, водночас держава може надати дослідницьку стипендію в розмірі 900 євро на місяць.

Наступний прийом заявок завершиться 15 вересня 2023 року. На сайті Study in Latvia є окрема вкладка для українців із таблицею університетів, що підтримують Україну, пропонують місця на курсах і в гуртожитках, однак її мають оновити до наступного навчального року.

Дуже схожа за змістом на Study in Latvia платформа Study in Czechia. На окремій для українців вкладці можна знайти інформацію про стипендії для студентів у різних вишах, пропозиції для науковців та освітян, а також просто корисні посилання для життя українців у Чехії.

Щоб визначитися з університетом, потрібно натиснути на вкладку з містом, у якому хотіли б навчатися. Ситуація з подачею заявок дуже різна. Наприклад, Університет Яна Евангеліста Пуркинє в Усті-над-Лабем ще не виклав даних, Празький міський університет візьме на безплатне навчання 5 українських студентів на спеціальність «Викладання англійської мови як іноземної» (термін подачі заявок закінчився 30 квітня 2023 року). Водночас Академія музики імені Яначека в місті Брно відкриває прийом на освітні програми з червня по серпень 2023 року.

Проєкт із підтримки України міністерства освіти та культури Фінляндії HERE Ukraine! пропонує безплатне навчання у трьох університетах прикладних наук: Haaga-Helia, Laurea та Metropolia. Це онлайн-курси тривалістю два місяці, по завершенню яких можна отримати сертифікат і використати його для здобуття ступеня бакалавра або магістра в українських університетах або інших університетах Фінляндії. Пропонують освітні напрямки з фізіотерапії, соціальних послуг, нерухомості та будівництва, туризму, а також курси медсестер. Деякі з цих занять тривають із березня, а деякі розпочнуться в травні або ж восени 2023 року. Щоб навчатись безплатно, потрібно перебувати у Фінляндії під тимчасовим захистом. Під описом до кожного курсу є посилання на форму реєстрації.

Безплатне навчання українських студентів у Словацькій Республіці передбачає програма FreeStudent. Проєкт працює вже протягом 8 років за сприяння словацько-українського культурно-освітнього товариства. Програма має україномовний сайт, де одразу можна подати заявку на вступ. Там можна звернутися до консультантів програми Free Student, які допоможуть вибрати навчальний заклад і спеціальність, оформити документи та підготуватися до вступу. Участь у програмі беруть дев’ять університетів, серед яких Університет Павла Йозефа Шафарика в Кошице, Університет музичних мистецтв у Братиславі та кошицький Державний технічний університет.

Хоч у самих університетів указано, що навчання безплатне, програма пропонує три платні пакети послуг, до яких входить консультація, подача до вишу ваших документів, проходження всіх необхідних процедур без вашої участі, засвідчення словацьким нотаріусом копій усіх необхідних документів тощо.

Польське національне агентство з питань академічного обміну NAWA пропонує українцям продовжувати здобувати вищу освіту у вишах польською або англійською мовами. Поки що на сайті опубліковані дані про безплатну освіту протягом 2022-2023 академічного року, однак можна знайти загальну інформацію з контактами та необхідними документами для вступу. Крім того, на сайті агентства є інформація про фінансову підтримку та соціальні виплати українцям, психологічну та медичну допомогу, гарячі лінії та роз’яснення про Європейський паспорт кваліфікацій для біженців — документ, що підтверджує особу та отримання освіти, якщо українські документи були втрачені.

Також NAWA має освітню програму «Солідарні з Україною», в рамках якої польські університети допомагають українським навчальним закладам. Зокрема в освітніх заходах на кшталт обміну студентами та науковцями, участі у стажуваннях, семінарах, тренінгах або конференціях, розробці освітніх інструментів, проведенні спільних науково-дослідних робіт і підготовці наукових публікацій протягом усього 2023 року. На це спрямували майже 16 мільйонів злотих, що становить близько 140 мільйонів гривень.

Гранти на безплатне навчання від UNICEF Ukraine

Місяць тому Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомило, що UNICEF Ukraine пропонує 5 європейських грантів для студентів, аспірантів і викладачів у вишах різних країн світу. Це щорічні гранти, які пропонуються всім країнам світу і мають дуже високі критерії відбору.

Програма міжнародних стипендій Chevening, або Чівнінг, що фінансується міністерством закордонних справ у справах Співдружності та розвитку Великої Британії, вже завершила приймати заявки на навчальний 2023/2024 рік, але в серпні відкриє прийом заявок на стипендії на 2024-2025 рік. Триває навчання один рік, по завершенню якого студенти здобувають ступінь магістра.

Усі заявники на Чівнінг мають надати документи про освіту, рекомендації та одну пропозицію про вступ до університету Великої Британії на період надання стипендії. Також для участі у відборі бажано мати щонайменше два роки досвіду роботи або волонтерства, а головне — чітке бачення кар’єрного розвитку після навчання. Стежити за відбором і статусом вашої заявки можна онлайн.

Fulbright, Фулбрайт — програма наукових обмінів Сполучених Штатів Америки, що спонсорується Державним департаментом та керується Інститутом міжнародної освіти. З 1992 року у США навчалися понад 1100 українців, водночас більш ніж 750 американців викладали в українських вишах і займалися науковою працею.

Кандидати на вступ до програми мають володіти англійською мовою на достатньому рівні для професійного спілкування в англомовному академічному середовищі, мати диплом бакалавра на час призначення стипендії, тобто в серпні 2024 року, а також повинні повернутися в Україну на два роки після завершення терміну гранту. Заявки можна подати до 16 травня.

Французька програма Eiffel Excellence Scholarship, або Стипендія досконалості Ейфель заохочує іноземних студентів до навчання в магістратурі та аспірантурі у французьких закладах вищої освіти. Взяти участь можуть магістри віком до 25 років та докторанти — до 30 років.

Навчання відбувається англійською або французькою мовами, триває протягом року або двох на магістратурі, на докторантурі — рік. Кандидат на отримання стипендії звертається до французького вищого навчального закладу, якщо його профіль відповідає обраному напрямку навчання, університет надсилає анкету, яку необхідно заповнити та надіслати разом з іншими документами. Потім університет відбирає кандидатів та передає їх досьє до міністерства Європи та закордонних справ Франції, а міністерство відбирає кандидатів. Цього року набір відкривають восени.

Стипендії уряду Швейцарії Swiss Government Excellence Scholarships — програма також для магістрів і докторантів. Заявки кандидатів підлягають попередньому відбору дипломатичним представництвом Швейцарії. Потім формується короткий список, який оцінює Федеральна комісія зі стипендій для іноземних студентів (FCS), яка приймає остаточне рішення. FCS оцінює заявки на стипендію за трьома критеріями: профіль кандидата, якість дослідницького проєкту або художньої роботи та потенціал для майбутньої дослідницької співпраці. Набір починається на початку серпня.

Holland Scholarship — стипендія, що фінансується міністерством освіти, культури та науки Нідерландів, а також кількома нідерландськими університетами. Студенти можуть здобути ступінь бакалавра або магістра. Щоби потрапити на конкурс, громадянство кандидата не має належати до Європейської економічної зони, кандидат має подати заявку на програму бакалавра або магістра з денною формою навчання в одному з нідерландських вищих навчальних закладів, які беруть участь. Також майбутній студент повинен не мати ступеня освітнього закладу в Нідерландах. Кінцевий термін подання заявки — 1 травня та 1 червня 2023 року.

Ще декілька корисних посилань для пошуку освіти за кордоном

#ScienceForUkraine — це громадська група волонтерів-дослідників і студентів з академічних закладів Європи та всього світу, які допомагають українцям. За допомогою можна звернутися через сайт, а переглянути весь список закладів, що згодні співпрацювати з українськими науковцями, можна за посиланням. Заявки приймаються з квітня по червень.

United for Ukraine — міжнародний проєкт, що виник за підтримки Google та Meta в перший день російського вторгнення. Ініціатива об’єднала освітян, юристів і програмістів, щоб оперативно допомогти людям, які тікають від війни в Україні. Платформа допомагає знайти житло та отримати юридичні консультації. До проєкту залучено близько 150 волонтерів та 500 юристів. З освітніх послуг програма пропонує вивчення мов для дітей та дорослих, а також курси підвищення кваліфікації.

The German-Ukrainian Academic Society — величезна база даних, де можна знайти чимало корисних посилань про навчання та підтримку українців у Німеччині та світі. Платформа містить інформацію про 749 організацій у 66 країнах. Наприклад, у Німеччині є Український освітній хаб, створений для соціальної інтеграції українців, які перебувають у цій країні, координації процесу навчання дітей, вивчення німецької мови та перекваліфікації українців працездатного віку. За посиланням можна знайти пропозиції освітньої допомоги в Азії, Бразилії, а також звернутися по допомогу в рамках проєкту ERA4Ukraine — ініціативи для дослідників України, що надає огляд усіх заходів на європейському рівні, до якої входять Австрія, Франція, Німеччина, Італія, Польща, Швейцарія, Велика Британія, Ізраїль та Північна Америка.

Також за допомогою The German-Ukrainian Academic Society можна знайти список перекладачів-волонтерів, що весь час оновлюється, а також не пов’язані з освітою послуги, наприклад, перелік лікарів, які знають українську.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача