UA Рус

Як харчуються школярі за кордоном?

Як харчуються школярі за кордоном?

В Українських школах з 1 січня запроваджено нове меню. З цього приводу ведуться дискусії серед батьків.

А як харчуються учні в інших країнах? - про це пише 24 канал.

Фінляндія

У Фінляндії шкільне харчування є повністю безкоштовним, і вона там вважається однією з найкращих у світі. Якісне шкільне харчування розглядається як інвестиція в майбутнє та турботу про здоров'я дітей.

Тож, йдеться не просто забезпечення учнів якимось поживними стравами, а про культуру споживання – в їдальнях дітей вчать основам збалансованого харчування, повазі до продуктів, застільному етикету тощо.

Досить часто страви подаються у форматі "шведського столу": дитина сама обирає, що та скільки їсти. При цьому викладачі наочно показують, якою має бути "здорова тарілка" та м'яко нагадують, що майже половину обіду мають складати овочі.

Франція

У Франції національної програми шкільного харчування немає. Уряд розробляє рекомендації та нормативи, а фінансують та організовують все саме муніципалітети.

Шкільне харчування не безкоштовне, однак батьки оплачують 50% вартості обіду. Зазвичай, ця сума становить менше, ніж три євро.

І діти, і вчителі у Франції харчуються однаково. Для обіду виділяють щонайменше 30 хвилин, а частіше годину. Філософія шкільного харчування спрямована на те, аби довести: їжа – це джерело задоволення.

Японія

В Японії дітям молодшої та середньої школи заборонено приносити їжу з дому. Під час навчання школярі харчуються однаковими обідами, розробленими дієтологами.

Школи використовують ланч як нагоду розповісти більше про культуру харчування. Під час обіду вмикають відео, в якому пояснюють, що саме їдять діти, та як ці продукти впливають на їхнє здоров'я.

Головна вимога при приготуванні страв для шкільного харчування в Японії – заборона на використання заморожених продуктів і продуктів глибокого перероблення. У середньому кожен ланч розрахований на 600-700 кілокалорій. Вартість одного обіду становить близько 2,5 доларів.

Підпишіться на email розсилку!

США

У школах Сполучених Штатів Америки кожен учень має свою картку, яку сканує на вході до їдальні. З підключеного до картки рахунку батьків автоматично знімають стандартну суму, але дитина може їсти все, що захоче.

Американське шкільне меню – це поєднання корисної їжі з улюбленою для дітей. Щодня вони отримують свіжі фрукти та овочі. Але й присутні улюблені дітьми страви – піца, спагеті, картопля фрі, сендвічі. Також їм дають соки, звичайне та шоколадне молоко, йогурти.

У школу категорично не можна приносити (навіть для власного харчування дитини) горіхи та солодощі.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача