UA Рус

Куди звертатися по психологічну допомогу: порадник від МОЗ

10 травня 2023 792 Друк
Куди звертатися по психологічну допомогу: порадник від МОЗ

Масовані ракетні атаки, обстріли цивільної інфраструктури, втрати на фронті – реалії сьогодення, з якими українці стикаються майже не щодня. Аби залишатися стійкими та продовжувати боротьбу з ворогом потрібно дбати про фізичне та ментальне здоров’я. Куди звертатися по психологічну допомогу розповіли у МОЗ.

Існує декілька способів, якими людина може скористатися, якщо потребує психологічної та психіатричної допомоги.

1.Звернутися до свого сімейного лікаря.

Лікар проведе базовий скринінг і надасть базову психологічну допомогу, а за потреби скерує до вузького фахівця – психолога, психотерапевта чи психіатра.

Якщо в умовах війни людина втратила звʼязок зі своїм сімейним лікарем (наприклад, через вимушене переселення), вона може звернутися до іншого сімейного лікаря за місцем свого фактичного перебування – для цього не потрібно підписувати декларацію.

Звернутися до лікаря “первинки”, який пройшов спеціальне навчання. 

У межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя близько 10 000 лікарів первинної ланки надання медичної допомоги – сімейні лікарі, терапевти, педіатри – отримали сертифікати про навчання з ведення поширених психічних розладів і можуть надавати кваліфіковану психологічну допомогу людям із психічними розладами.

Підпишіться на email розсилку!

Понад 330 закладів “первинки” надають психологічні послуги за новим пакетом “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги” у межах програми медичних гарантій, тобто безоплатно.

Знайти один з таких закладів і записатися на прийом до лікаря можна на дашборді Національної служби здоров’я України (ліворуч на сторінці слід скинути всі фільтри, а в полі “Група послуг” – обрати пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги” – п. 51).

Якщо скористатися дашбордом немає можливості, знайти найближчий медзаклад, який надає психологічну допомогу в межах вказаного пакета, можна через контакт-центр НСЗУ за номером телефона 16-77.

2. Звернутися до вузького фахівця з психічного здоровʼя

Самостійно в разі потреби можна звернутися до психолога в закладі охорони здоровʼя. А якщо є підозри на симптоми психічного розладу – до лікаря-психіатра. Для самозвернення до цих фахівців направлення не потрібне.

Надання психологічних послуг у закладах охорони здоровʼя є безоплатним. Це передбачено в межах програми медичних гарантій і фінансується Національною службою здоровʼя України.

Щоб знайти медзаклад, де приймає потрібний спеціаліст, слід звернутися до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 або через контакт-центр Міністерства охорони здоров’я за номером 0-800-60-20-19.

3. Звернутися до приватного фахівця.

Наразі в Україні працює дуже багато міжнародних проєктів, які надають послуги з охорони психічного здоровʼя, психологічної допомоги, психосоціального супроводу. Інформацію про них можна знайти в інтернеті, соціальних мережах, ЗМІ, через знайомих або в інший спосіб.

Однак у МОЗ радять бути уважними й перевіряти інформацію щодо компетентності спеціаліста, до якого плануєте звернутися по психологічну допомогу. Зокрема, слід питати фахівця з психічного здоровʼя про його освіту: професіонал завжди залюбки продемонструє свої сертифікати та дипломи – адже це свідчення його чи її компетентності.

У МОЗ наголошують, що послуги приватних фахівців можуть бути безоплатними, частково безоплатними (наприклад, безоплатна лише перша зустріч) або платними. Тому варто завчасно дізнатися про вартість і умови надання психологічної допомоги, якщо ви звертаєтеся до приватного психолога

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача