UA Рус

Стан завмирання організму під час війни: як організм адаптується до стресу

22 вересня 2022 1116 Друк
Стан завмирання організму під час війни: як організм адаптується до стресу

У межах «Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки» за ініціативою першої леді України Олени Зеленської експерти телеграм-каналу «Подбай про себе» продовжують надавати поради. Новий контент стосується поняття стресу та стану завмирання організму під час війни.

Стрес є захисною  реакцією на зовнішні подразники, що проявляється фізично, психічно, емоційно та дає змогу адаптуватися до цих змін.

Наперекір тривалій війні в Україні, частина громадян адаптувалися до стресу, а дехто й досі перебуває у певній невизначеності. У них не вмикається так звана стресова «сигналізація», що призводить до виснаження. Вони впевнені, що нічого не контролюють у своєму житті, і тому ніби поставили його на паузу, відклали на невизначений термін «після перемоги».

У психології такий стан називають завмиранням. Після стресових ситуацій цей стан минає за 20-60 хвилин після того, як пройшла драматична подія. Нині війна триває, а значить — загроза не минула.

Підпишіться на email розсилку!

Стан завмирання допомагає людині не тільки сховатися від небезпеки, а й визначитися, як правильно реагувати на загрозу, краще роздивитися довкола, накопичити сили та підготуватися до дії. Тобто цей стан не поганий, якщо він з нами не постійно. Навпаки, іноді вартує зупинитися і «завмерти», щоб не накоїти лиха. Але якщо стан затягнувся, то, напевно, мозку не вистачає даних, людина не розуміє, що вона може контролювати, а що ні, і малює в уяві найгірші наслідки. Ймовірні причини стану «завмирання»:

  • невпевненість у своїх силах;
  • відсутність розуміння в новому плануванні;
  • неконтрольовані паніка, страх та тривожність;
  • постійна депресія;
  • втрата ідентичності;
  • повне нерозуміння, як вийти з такого стану та з чого розпочинати.

Не зважаючи на складну ситуацію, слід докладати зусиль аби не допустити розвитку затяжного стресу, що призведе до проблем зі здоров’ям, відбудеться збій в роботі всіх систем людського організму.

Щоб тримати організм в тонусі лікарі радять антидепресивну активність, а саме спортивну, та правильне харчування. Необхідно вживати більше чистої питної води, яка розбавляє кров, зміцнює імунну систему і хоч трішечки підтримує шлунково-кишковий тракт. В раціоні обов'язково мають бути білки, жири та вуглеводи. Частіше слід бувати на свіжому повітрі. Вагомим чинником для відновлення сил є якісний сон.

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача