UA Рус

Як говорити дітьми про кібербезпеку?

23 вересня 2022 745 Друк
Як говорити  дітьми про кібербезпеку?

З появою інтернету суспільство поступово занурюється в новий вимір – кіберпростір, де  надаються можливості для здійснення комунікації та реалізації спільних відносин. Будь-який сучасний гаджет не матиме цінності без підключення пристрою до мережі інтернет, що забезпечує доступ до різноманітних серверів. В той самий час існує безліч зовнішніх та внутрішніх загроз в такому інформаційному середовищі. Тому для безпеки в кіберпросторі варто дотримуватись окремих правил, з якими також слід ознайомити й дітей. 

Фахівець із кібербезпеки Олексій Барановський, який працює в ІТ-компанії Intellias на порталі НУШ розказує про головні ризики для дітей в інтернеті та надає дієві поради, як не потрапити у пастку в кіберпросторі.

На його думку, найбільша проблема кіберпростору полягає у тому, що у пересічних громадян є відчуття, що у випадку загрози вони можуть просто розв’язувати цю проблему, вимкнувши свій телефон чи комп’ютер. Однак ця думка – хибна. Для забезпечення безпеки в кіберпросторі треба виконувати правила поведінки аби не наразитися на небезпеку. Особливо це стосується дітей, які часто стають жертвами шахраїв, вимагання чи боулінгу в інтернеті. 

Підпишіться на email розсилку!

Говорити з дітьми про безпеку в інтернеті слід з першого дня, коли даєте користуватися гаджетом.

Експерт називає головні правила в кіберпросторі, про які слід говорити з дітьми:

  • Ти спілкуєшся не з пристроями, а все ж таки з людьми через пристрій. На іншому боці може бути хто завгодно, навіть якщо тобі пише хтось, хто здається знайомим.
  • Те, що ти розмістиш в інтернеті чи відправиш у повідомленні, автоматично стає не твоїм. Тому треба донести дитині, що таке цінна інформація та чому її не варто нікому надсилати.
  • Усе, що ти отримав, але не очікував отримати, – підозріло. Тебе можуть обманути.
  • Безплатний сир – лише в мишоловці. Гроші просто так не даються. Якщо в тебе є потреба в грошах, краще скажи про це дорослим, яким довіряєш.
  • Якщо ти в чомусь сумніваєшся, проконсультуйся зі мною, дорослим.
  • Ще одним правилом може бути, наприклад, не натискати (або не тицяти) на сайти з доменом “.ru”.

Олексій Барановський наголошує, що для убезпечення дитини в кіберпросторі батьки мають не ігнорувати запобіжники, які в ньому існують. Всі соцмережі та месенджери мають вікові обмеження, які не варто ігнорувати. Також не зайвим є встановлення на дитячий гаджет програми батьківського контролю, завдяки чому батьки бачать активність дитини в інтернеті. В той самий час найголовнішим моментом є довіра дитини, в іншому випадку вона знайде безліч методів аби обійти батьківський контроль та звільнитись від обмежень.
 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача