UA Рус

Чи доцільно було виключити історію України зі списку обов’язкових предметів НМТ-2023?

24 січня 2023 691 Друк
Чи доцільно було виключити історію України зі списку обов’язкових предметів НМТ-2023?

Цьогорічна вступна кампанія передбачає складання іспиту з двох обов’язкових предметів (українська мова та математика), та одного на вибір (історія України, іноземка мова, фізика, хімія, біологія). Така модель національного мультипредметного тесту, презентована МОН, викликала багато дискусій в суспільстві. Чи  доцільно було виключити історію України зі списку обов’язкових предметів розмірковували на 24 Каналі.

На думку заступниці директора УЦОЯО Тетяни Вакуленко саме українська мова та математика найкращим чином визначають потенційну успішність абітурієнта під час вступу до ВНЗ. Беззаперечно, історія України також є важливим предметом, однак його виключили з обов’язкових, через необхідність проведення іспиту в один день, що пов’язано з безпековою ситуацією, і як наслідок, обмеженість часу під час оцінювання абітурієнтів.

"Безпекова ситуація на першому місці сьогодні, обмеженість у часі 180 хвилин та вимоги складати тест в один день і вплинули. Ми залишили два предмети – українську мову та математику, – адже ці предмети були обов'язковими у державній підсумковій атестації", – наголосив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет в ефірі національного телемарафону.

Підпишіться на email розсилку!

Народна депутатка України Наталія Піпа наголосила, що у наступні роки історія України має стати базовим предметом.

Волонтерка та координаторка Фонду Сергія Притули Меланія Подоляк вважаєщо рішення щодо виключення історії України зі списку обов’язкових предметів було некоректним, особливо у часи війни.

"На крові довели: історія України й українська мова мають бути. Подієву історію теж потрібно знати",– наголосила Подоляк.

Кандидатка історичних наук Тетяна Швидченко, зауважила, що знання історії України надзвичайно важливі для всіх громадян країни, й особливо необхідні зараз, у воєнний час.

Зі свого боку історик та краєзнавець Ігор Федик наголосив, що значна частина громадян України не знає рідної історії.

"Національна історія та національна література формують у молодих громадян України високу національну свідомість та національну ідентичність",– наголосив історик.

Яка Ваша думка щодо доцільності виключення історії України зі списку обов’язкових предметів НМТ-2023?

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача