UA Рус

Вступ 2023: результати мультитесту можна подавати на будь-яку спеціальність

23 січня 2023 5090 Друк
Вступ 2023: результати мультитесту можна подавати на будь-яку спеціальність
У 2023 році результати Національного мультипредметного тесту (НМТ), який складається з обов'язкових української мови та математики і третього предмета на вибір, можна подавати на будь-яку спеціальність.

Про це на брифінгу в медіацентрі Україна - Укрінформ сказав перший заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко.

Підпишіться на email розсилку!

“У цьому році буде три предмети, два з них обов’язкові. Це українська мова та математика, третій предмет — на вибір. Це може бути або історія України, або іноземна мова, фізика, хімія чи біологія. Хочу сказати, що будь-який предмет на вибір прийматиметься на будь-яку спеціальність”, - зазначив Вітренко.

Він пояснив, що українська мова та математика є основними предметами, тому що максимально дають валідність вміння та можливості навчатися на рівні фахової передвищої та вищої освіти. Інші предмети, на вибір випускника, будуть корелюватися шляхом коригувальних коефіцієнтів, які затвердять після ухвалення закону про умови та правила прийому у ЗВО, і спеціалізація майбутнього студента буде визначатися цим додатковим предметом.

“Але хочу наголосити: з будь-яким набором предметів НМТ можна буде подавати документи на будь-яку спеціальність і до будь-якого закладу вищої освіти. Загалом вступники можуть подавати в цьому році до 20 заяв”, - сказав Вітренко.

Він також додав, що в цьому році буде розширено мережу тестувальних центрів за кордоном з тим, щоб українські випускники могли безперешкодно складати НМТ.

Вітренко наголосив, що НМТ у жодному разі не заміняє ЗНО, цей формат обрано з безпекових міркувань, оскільки цей тест можна провести в один день, а ЗНО з кожного окремого предмета складається в різні дні.

За його словами, ця модель вступу у ЗВО вже розглянута на Комітеті ВР з питань освіти, науки та інновацій, необхідно проголосувати зміни до закону про вищу освіту та повну загальну середню освіту, тому остаточне рішення за Верховною Радою.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача