UA Рус

Участь у моніторингових дослідженнях, вибір предметів та поділ класу на групи: відповіді експертів на запитання батьків

05 червня 2023 485 Друк
Участь у моніторингових дослідженнях, вибір предметів та поділ класу на групи: відповіді експертів на запитання батьків

«Нова українська школа» продовжує відповідати на запитання батьків. У поточній добірці читачі дізнаються: чи мають право батьки відмовитися від участі дитини в моніторингових дослідженнях, чи можуть батьки впливати на вибір міжгалузевих курсів для дітей 5–6 класів НУШ та за яких умов здійснюється поділ класу на групи.

Чи можуть батьки написати відмову від участі дитини в моніторингах знань?

Відповідно до законодавства існує два види моніторингу якості освіти: внутрішній, що проводиться самим закладом освіти, та зовнішній, проводиться іншими юридичними особами, що здійснюють незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності.

Зовнішній моніторинг – добровільний для учасників: “Участь закладів освіти (інших суб’єктів освітньої діяльності) та учасників освітнього процесу в зовнішньому моніторингу якості освіти є добровільною, крім випадків, встановлених законодавством“.

До тих випадків, коли участь не є добровільною, належать моніторинг на загальнодержавному рівні та моніторинг на міжнародному рівні.

Водночас законодавством не передбачена відповідальності за відмову від участі в загальнодержавному чи міжнародному моніторингу.

Чи можуть батьки впливати на вибір міжгалузевих курсів для дітей 5–6 класів НУШ?

 В межах автономії школа самостійно обирає освітню програму – або одну з типових, або розробляє на її основі власну. Відповідне рішення ухвалює педагогічна рада й затверджує керівник закладу.

Відповідно вимог ЗУ «Про повну загальну середню освіту» на основі обраної програми складається річний навчальний план, “в якому конкретизується перелік навчальних предметів (інтегрованих курсів), обов’язкових для вивчення, вибіркових (за вибором учнів) освітніх компонентів, зокрема, навчальних предметів, курсів, інтегрованих курсів, та кількість навчальних годин на тиждень (та/або кількість годин на навчальний рік).

Відповідно до Типової освітньої програми для 5–9 класів закладів загальної середньої освіти у 5 класі шкіл  з українською мовою викладання рекомендовано виділити 2 години щотижня на вивчення “предметів освітніх галузей, вибіркових освітніх компонентів, проведення індивідуальних консультацій та групових занять».

Підпишіться на email розсилку!

«Додаткові години для вивчення навчальних предметів, інтегрованих курсів, курсів за вибором, через які реалізуються освітні галузі, проведення індивідуальних консультацій та групових занять заклад загальної середньої освіти розподіляє самостійно, враховуючи особливості організації освітнього процесу та індивідуальні освітні потреби учнів, що відображається в освітній програмі закладу».

За яких умов можливий поділ класу на групи? 

Поділ класу на групи здійснюється при вивчені окремих предметів, зокрема: «“З метою забезпечення належної якості вивчення окремих навчальних предметів (інтегрованих курсів) клас державного, комунального закладу освіти може ділитися не більш як на три групи з кількістю учнів не менше восьми осіб».

Школи не обов’язково мають ділити клас на групи в кожному із зазначених випадків, але передбачена можливість це зробити.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача