UA Рус

Бажання навчатись залежить від похвали

Бажання навчатись залежить від похвали

Вчені з Гарварду досліджували, чи здатні матері позитивно впливати на розвиток мозку немовляти.

Про це повідомляє Journal of Developmental Behavioral Pediatrics.

Мета дослідження полягала в тому, щоб перевірити зв’язок між стресом матері, настроєм матері та нервовим розвитком немовляти у віці 12 місяців. Зокрема, вчені намагалися дослідити, як материнський стрес впливає на розвиток немовлят.

Мами з немовлятами проходили опитування, яке виявляло певні батьківські упередження та налаштованість.

Протягом року малюки час від часу проходили сучасну електроенцефалографію, яка дає змогу реєструвати зміни в нервовій системі під час руху та діяльності. ЕЕГ вимірює активність мозку та надає інформацію про те, як він розвивається. Під час діагностики діти спочатку сиділи на руках у мам, а потім поруч з ними дивилися відео про цікаві іграшки. 

Перше, що було в центрі уваги: як впливають на дітей застресовані мами. Попередні аналогічні дослідження вже довели, що материнський стрес негативно впливає на розвиток мозку немовляти. Перший рік життя дитини — зазвичай дуже напружений час для батьків.

Якщо мати не може своєчасно реагувати на потреби дитини, розвивати здорову прихильність, то у немовлят формується недовіра до світу, вони менше цікавляться тим, що їх оточує, знижується допитливість, ініціативність. А тому діти отримують недостатньо інформації для нормального розвитку інтелекту. Такі дошкільнята більше страждають від тривоги сепарації. Страхи впливають на здібності до навчання, зменшують стартові можливості у школі. 

Бажання навчатись залежить від правильної похвали

Якщо в матері високий рівень стресу, то активність мозку її дитини нижча, ніж в однолітків, у яких мами не мають таких проблем. Як доводить обстеження, такі немовлята краще почуваються на руках у мам, а відео їх не надто цікавить.

За словами вчених, підтримка та заохочення дитячих спроб пізнати світ переважує в малюка страх відірватися від мами.

Найкраще те, що будь-яку маму можна навчити вірити у зміни в дитині. Якщо жінкам пояснювали, що вони здатні суттєво вплинути на розвиток дитини, наочно демонстрували, наскільки може змінитися потенціал малюків, радили звертати увагу, приміром, на форму похвали (реагувати на зусилля, а не на сталі якості), вони поводилися так само, як мами з установкою на зростання.   ​​​​​​​

Підпишіться на email розсилку!

Який висновок зробили вчені?

Батьків можна навчити дотримуватися установки на зростання. А це нівелює шкоду від материнського стресу, розвиває адаптивність у дитини. Звісно, в ідеалі мамам, які потерпають від хронічної тривоги, перевтоми, напруження, варто змінити стиль життя, віднайти ресурси, а в частині випадків — звернутися до психотерапевта. Але захистити всіх мам від значного стресу — нереальна мета. Досі вчені вважали, що частина малюків приречені відчувати недовіру до світу, страхи та мати гірші стартові умови, ніж в однолітків. Тепер же доведено: додаткове навчання, скажімо, на курсах для вагітних, прищеплення майбутнім мамам установки на зростання повністю розв’язує цю проблему і дає змогу кожній дитині розвивати бажання пізнавати світ, а згодом — навчатися. 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача