UA Рус

Головні досягнення МОН у сфері профосвіти

30 грудня 2022 409 Друк
Головні досягнення МОН у сфері профосвіти

Міністерство освіти і науки публікує 10 ключових досягнень у сфері професійної освіти за 2022 рік. Серед них – оновлене законодавство, зміни до типових правил прийому та запуск платформи онлайн-навчання.

«Нашою великою командою, що складається з міжнародних партнерів, депутатів, управлінців та, власне, самих профтехів, ми спостерігаємо революційні зміни у професійній освіті. Вони здійснюються і в законодавстві, і в освітніх програмах, і у сприйнятті суспільства. Тому плани на наступний рік тільки амбіційні – багато цифровізації і онлайн-контенту, удосконалення систем управління та фінансування профтехами та, звісно, велика відбудова та трансформація мережі закладів», – зазначив заступник Міністра освіти і науки Олександр Костюченко.

Підпишіться на email розсилку!

Ключові досягнення у сфері професійної освіти:

  1. Внесено зміни до Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту», що передбачає можливість отримання робітничої професії без повної загальної середньої освіти та незалежно від місця реєстрації. Крім того, передбачено безоплатне здобуття другої робітничої професії.
  2. Спрощено процедуру затвердження регіонального замовлення. Це означає, що регіональне замовлення не погоджуватимуть з регіональними радами професійної освіти, а зміни до нього затверджуватимуть лише за поданням місцевих департаментів освіти і науки. 
  3. Залучено 58 млн євро від Європейського Інвестиційного Банку для розбудови Центрів професійної досконалості. Вони стануть освітніми осередками з висококваліфікованими педагогами та управлінцями, а також інклюзивними приміщеннями.
  4. Затверджено 29 державних освітніх стандартів з робітничих професій.
  5. Внесено зміни до Типових правил прийому до закладів професійної освіти. Тепер документи для вступу до профтехів можна подати через електронний кабінет. У випадку відсутності документів про освіту, подати виписку з Реєстру документів про освіту ЄДЕБО.
  6. Затверджено положення про внутрішню академічну мобільність учнів професійної освіти. Такий документ дозволяє учням, незалежно від фактичного місця перебування, навчатися в будь-якому закладі професійної освіти. 
  7. Організовано підвищення кваліфікації для понад 500 педагогів професійної освіти. Освітяни здобули знання та навички із впровадження гендерного підходу у системі профосвіти, методики управління конфліктами, основам електронного навчання, мінної безпека та наслідкам війни. 
  8. Запущено платформу для дистанційного навчання «Професійна освіта онлайн». На платформі вже розміщено 24 навчальних курсів. 
  9. Закуплено обладнання для 121 закладу професійної освіти. Йдеться про бойлери, мийки, пральні машини, ліжка, матраси, ковдри, подушки, кухонне приладдя тощо. 
  10. Реалізовано національну комунікаційну кампанію «Все працює завдяки нам», яка покликана змінити ставлення суспільства до професійної освіти, а також створено нову візуальну айдентику вступної кампанії до закладів профосвіти.

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача