UA Рус

Механізм оплати роботи вчителів у канікулярний період

16 січня 2023 1342 Друк
Механізм оплати роботи вчителів у канікулярний період

У період канікул, які для учнів є відпочинком, педагоги продовжують працювати. Не зважаючи на те, що вони не ведуть заняття та не працюють зі школярами, вони виконують іншу діяльність відповідно до посадових обов’язків, зокрема підготовчу, виховну, методичну, організаційно-педагогічну та іншу роботу, яка потребує витрат робочого часу. Це пояснює головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення департаменту фінансування державних і загальнодержавних видатків Міністерства освіти і науки України Олена Макарук.

Відповідно до п. 25 Типових правил №455 під час канікул, що не збігаються з черговою відпусткою, керівник закладу освіти залучає педагогічних працівників до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, що не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул.

Згідно з п. 5.2.2 Галузевої угоди між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки на 2021-2025 роки, сторони Угоди домовилися, що залучення вчителів, які здійснюють індивідуальне навчання дітей за медичними показаннями, а також асистентів учителів до виконання іншої організаційно-педагогічної роботи в канікулярний період здійснюється в межах кількості годин навчального навантаження, установленого при тарифікації до початку канікул.

Експертка наголошує про те, якщо освітній процес у закладі освіти організовано за змішаною та дистанційною формами навчання і деякі педагогічні працівники закладу працюють дистанційно, то встановлення режиму робочого часу для таких працівників у період канікул відбувається в зазначеному вище порядку. Тобто залучати до роботи можна в межах часу, що не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул.

Підпишіться на email розсилку!

У разі оголошення простою в закладі освіти щодо усіх або окремих працівників, то і в період канікул педагогічні працівники продовжують перебувати на простої, якщо роботи для них немає.

Години роботи педагогічного працівника в період канікул табелюються в загальному порядку. Оскільки оплата праці здійснюється згідно з обсягом педагогічного навантаження, то в табелі обліку використання робочого часу проставляються години педагогічного навантаження, які має педагог за тарифікацією.

Якщо в період канікул педагогічні працівники (як основні працівники, так і сумісники) залучаються до роботи (вище ми зазначили, що це інша педагогічна діяльність, передбачена посадовими обов’язками та режимом робочого часу), то вони отримують зарплату, встановлену при тарифікації. Тобто з усіма доплатами та надбавками, зокрема, доплатою за перевірку письмових робіт, за класне керівництво, за завідування навчальним кабінетом тощо.

Тож окремих розрахунків під час оплати періоду канікул робити не треба — зарплату виплачують у загальному порядку.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача