UA Рус

Обов’язкова вакцинація освітян: невирішені питання

20 жовтня 2021 483 Друк
Обов’язкова вакцинація освітян: невирішені питання

На початку листопада набирає чинності Наказ Міністерства охорони здоров’я щодо переліку організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19. Працівники закладів освіти та органів виконавчої влади, які не щепляться проти COVID-19 протягом цього періоду, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати. Таке рішення викликало обурення та сумніві в суспільстві щодо його законної сили. Спробували розібратися в ситуації на порталі «Ерудит.нет».

До переліку професій, що підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19, потрапили працівники закладів освіти, центральних органів виконавчої влади та місцевих держадміністрацій.

Обов’язкове щеплення педагогічних працівників пояснюється тим, що вони найбільше контактують з різними людьми, особливо дітьми, через що мають більший ризик заразитися. Однак представники інших професій, наприклад, водії, лікарі, кондуктори громадського транспорту, продавці у магазинах чи офіціанти у кафе, контактують не менше освітян. Де логіка?

Підпишіться на email розсилку!

Лікарі не потратили до цього переліку, оскільки, якщо невакцинованих медиків відсторонять від роботи, хто буде лікувати? Працівники магазинів, ресторанів та кафе переважно працюють у приватних закладах, яких також важко відсторонити.

Освітян обурила така дискримінація за професією. Наразі у МОЗ планує розширити перелік професій.

До слова, з 21 жовтня набирають чинності нові правила пасажирських перевезень на час карантину, відповідно до яких у водіїв та пасажирів мають бути ковід-сертифікати чи довідки про негативний результат ПЛР-тесту. Йдеться про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, авіаційний та залізничний транспорт міжобласного сполучення. Відповідні правила не будуть застосовуватись до міських та внутрішньообласних перевезень. Чому в транспорті можна показувати або документ про вакцинацію, або ПЛР-тест, а вчителі повинні мати лише довідку про вакцинацію.

Інше важливе питання стосується непослідовних дій влади щодо вакцинації освітян. Спочатку Уряд вирішив, що школи працюватимуть, якщо буде вакциновано не менше 80% вчителів. Невакциновані могли показати ПЛР-тест. Потім керівники ОДА низки областей оголосили, що в разі наявності менше, ніж 80% вакцинованих педагогічних працівників, ні очне, ні навіть дистанційне навчання не відбуватиметься.

«Якщо так подумати, то подібними рішеннями можна одразу двох зайців поцілити: і охоплення вакцинацією збільшити (перелякані батьки дотиснуть педагогів), і зекономити на опаленні закритих шкіл (з газом у нас в країні, як відомо, проблеми)», - наголошують на порталі.

До слова, в серпні Міністерство економіки розмістило на своєму офіційному сайті листа, в якому із посиланнями на закони пояснюється, чому вимога про обов'язкову вакцинацію є незаконною. Що важливіше наказ МОЗ чи закон України?

Як наголосив головний санітарний лікар, осінні канікули можуть бути продовжені до 3-4 тижнів. Основна причина такого рішення полягає у запобіганні розповсюдженню короновірусної інфекції. Однак інша, не менш важлива, пов’язана з проблемами опалення шкіл.

До слова, якщо осінні канікули триватимуть 4 тижні, школи вичерпають запланований ліміт відпочинку за навчальний рік. Як в цьому разі будуть проходити зимові та весняні канікули?

Щодо дистанційного формату навчання, то в цьому питанні багато невирішених моментів. На платформі Всеукраїнської школи онлайн наразі незавершений жоден предметний курс. Для молодших школярів уроки взагалі відсутні. Питання щодо технічного оснащення всіх вчителів досі залишається відкритим.

Минулі хвилі COVID-19 показали, що в скрутні часи можна спиратися лише на себе, у держави не вистачає ні кисню, ні лікарень, ні виважених рішень.

   

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача