UA Рус

Рейтинг подій 2022 року від Асоціації інноваційної та цифрової освіти

Рейтинг подій 2022 року від Асоціації інноваційної та цифрової освіти

Асоціація інноваційної та цифрової освіти підготувала рейтинг головних подій у сфері освіти в 2022 році.

Попри повномасштабне військове вторгнення рф, що стало найгучнішою та найтрагічнішою подією минулого року, Україна здобула багато перемог, зокрема в освіті.

Виклик року

Через російську агресію під загрозою опинився освітній процес загалом, але Міністерство освіти і науки України разом з іншими відомствами, освітянами, партнерськими організаціями та волонтерами не тільки гідно завершили минулий навчальний рік, але і організували навчання у новому навчальному році офлайн, звичайно, де дозволяла безпекова ситуація.

Також у цю номінацію потрапило вимушене рішення щодо проведення національного мультипредметного тесту (НМТ) через відсутність можливості проводити ЗНО у зв’язку з війною. 

Ще одним глобальним викликом стало забезпечення психологічної допомоги, зокрема дітям. За даними Міністерства охорони здоров’я, понад 15 млн українців внаслідок військових дій потребуватимуть психологічної підтримки.

Для подолання цього виклику була створена Екосистема психологічної допомоги у сфері освіти за участю провідних українських та міжнародних фахівців з Ізраїлю, США, Всесвітньої організації охорони здоров’я тощо.

Проєкт року

Від початку введення правового режиму воєнного стану понад 10 млн українців вимушено переїхали у інші регіони України, ще понад 6 млн тимчасово виїхали за кордон. 

На ці виклики оперативно відреагувала держава, розпочавши такі проєкти:

  • Національний кадровий резерв. Його місія запустити в Україні ефективний соціальний ліфт, який за допомогою штучного інтелекту допоможе українцям знайти роботу або відкрити власну справу.. 
  • Мережа українських освітніх хабів, що реалізує концепцію «Навчання впродовж життя» (Life Long Learning), забезпечує навчання внутрішньо переміщених осіб та українців працездатного віку, які виїхали тимчасово за кордон, актуальних професій, а також навчання дітей та підлітків за українською державною програмою як в Україні, так і в 14 країнах світу.

Допомога року

У перші місяці активних бойових дій велика кількість дітей вимушено залишила свої домівки, а відповідно і школи. Гостре питання постало перед тисячами учнів та їхніми батьками: як забезпечити освітній процес та завершити навчальний рік?

Провідні українські дистанційні школи «Оптіма» та «Атмосферна школа» оперативно надали безкоштовну можливість для всіх маленьких українців навчатись за українською державною програмою, що дозволило учням вчасно завершити 2021/2022 навчальний рік.

Можливість року

Не секрет, що англійська мова відкриває можливість спілкуватися з усім світом. Особливо це актуально для України нині, коли наша країна стрімко інтегрується у міжнародне співтовариство.

Саме тому українці активно вивчають англійську мову і в 2022 році. Національна книга рекордів визнала Всеукраїнський проєкт навчання англійської мови «Lingva.Skills» наймасовішим освітнім онлайн-проєктом України, на платформі якого українці вже виконали понад 180 млн вправ.

Цифровізація року

Підтримку українським учням навчатись в умовах воєнного стану надало багато партнерів МОН. За цей рік учні та освітяни отримали майже 78 тис. ноутбуків та планшетів.

Перспектива року

Попри триваючу військову агресію рф, необхідно вже думати про майбутнє покоління українців, які будуть розвивати нашу країну через 10-20 років. А для цього треба готувати українських учнів до життя вже зараз. З цією метою понад 10 тис. молодих українців, які нині перебувають в Україні та в 14 країнах світу, відвідують уроки «Навички для успішного життя».

Ще один проєкт, який потрапив до цієї номінації, – Національна школа управлінців, місія якого формувати кадровий резерв та системне підвищення кваліфікації керівників навчальних закладів від дитячих садочків до університетів за участю провідних українських та міжнародних експертів.

Нагорода року

Сфера вищої освіти України відзначена премією «EAIE-2022» у категорії «Візія та лідерство» від Європейської асоціації міжнародної освіти.

Підпишіться на email розсилку!

Рекорд року

До цієї номінації потрапило два освітні проєкти, які в цьому році увійшли до Національної книги рекордів:

  • Наймасовіший урок в Україні «Повертаюся до навчання» пройшов у прямому ефірі єдиного телевізійного марафону 1 вересня 2022 року за участю першої леді України Олени Зеленської, Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета та українських зірок: Тіни Кароль, Тараса Тополі, Олександра Педана та Євгена Клопотенка.
  • Флешмоб «Спільно дбай», який відбувся за ініціативи першої леді України Олени Зеленської спеціально до Всесвітнього дня психічного здоров’я, об’єднав 5 244 дітей з різних куточків України.

Традиція року

Уже другий рік поспіль успішно запроваджується у школах Всеукраїнський проєкт з профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії».

Нині понад 100 тис. учнів 7-11 класів пройшли профорієнтаційне тестування, яке визначає здібності підлітків до професій, а також створили власне інтерактивне резюме. Загалом охоплення цього проєкту становить понад 2 млн осіб.

Інновація року

Дуже важливо, що в цей важкий для країни рік в Україні з’являються найсучасніші освітні технології, які будуть доступні не групі «обраних», а всім українським дітям, незважаючи в якій частині світу вони нині перебувають. 

Пілотний проєкт щодо застосування технологій віртуальної (VR) та доповненої (AR) реальності для масового навчання учнів успішно стартував на базі українських освітніх хабів.

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача