UA Рус

Сексуальне виховання в школах різних країн світу: іноземний досвід

Сексуальне виховання в школах різних країн світу: іноземний досвід

В більшості країн Заходу тема сексуального виховання порушується вже в початкових класах. На уроках вчителі обговорюють з учнями різні питання, що стосуються ставлення до власного тіла, статевих відмінностей, поняття дружби, любові. Більш деталізовано та серйозно такі теми обговорюють вже в підлітковому віці. Про особливості сексуальної освіти в різних країнах світу розповідають на порталі «НУШ».

Сексуальність – це комплексний феномен і складається з п’яти компонентів:\

  • чуттєвість – усвідомлення та сприйняття свого тіла, фізіологічне та психологічне задоволення від свого й чужого тіла;
  • інтимність – здатність і потреба відчувати емоційну близькість до іншої людини; потреба у зворотному зв’язку;
  • статева ідентичність – розвиток почуття належності до певної статі, включно з такими якостями як мужність і жіночність;
  • сексуальне здоров’я та репродукція – ставлення людини до продовження роду, увага до своєї сексуальної поведінки, турбота про догляд за статевими органами;
  • маніпулювання за допомогою сексу – використання сексуальності для впливу, контролю чи маніпулювання іншими (насильство).

Сексуальне виховання починається ще в дошкільному та молодшому шкільному віці, коли діти вивчають власне тіло, помічають статеві відмінності. Вони повинні знати, як називаються геніталії, правила інтимної гігієни,  розуміти, що ніхто не має права їх торкатись, окрім батьків під час купання чи лікаря з дозволу батьків.

Підпишіться на email розсилку!

Статеве виховання дітей молодшого шкільного віку має включати такі теми:

  • дружба;
  • симпатія та її прояви;
  • любов;
  • статеві відмінності.

Дітям у віці 9-10 років слід розповідати про зміни, які незабаром стануться в їхніх організмах. З підлітками необхідно обговорювати теми щодо здорових стосунків, взаємної згоди, ухвалення відповідальних рішень, методах контрацепції, наслідків раннього статевого життя,

У школах Франції сексуальне виховання порушується на уроках біології, етики та природознавства. На уроках «Етики та поведінки громадянина Франції» з дітьми обговорюють теми щодо взаємовідносин між представниками  різних статей, поваги та згоди на стосунки, різних типів дискримінації.

Зі шкільними медсестрами можна вільно порушувати питання інтимного характеру.  Якщо учень звертається до медпункту, медичний працівник обов’язково запитує про статеве життя, чи відомо дитині про методи контрацепції. Вона завжди проконсультує та надасть професійну пораду. Необхідні засоби гігієни та контрацепції можна взяти в медпункті.

У школах Фінляндії починаючи з 6-го класу викладається предмет «Основи здоров’я», на якому оговорюються теми про сексуальне життя та його різновиди, статеві відмінності, любов, повагу, дружбу і симпатію, різновиди захисту. В шкільних медпунктах в загальному доступі знаходяться засоби контрацепції, протизаплідні таблетки тощо.

У Великобританії в школах проводять так звані уроки для життя, на яких у формі дискусій обговорюють різні теми інтимного характеру. Вчителі наголошують, що першими освітянами в темі сексуальної просвіти мають бути батьки або опікуни.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача