UA Рус

Сергій Шкарлет розповів про організацію освітнього процесу на тимчасово окупованих територіях

24 травня 2022 872 Друк
Сергій Шкарлет розповів про організацію освітнього процесу на тимчасово окупованих територіях

20 травня 2022 року під час засідання Уряду Міністр освіти і науки України розповів про організацію освітнього процесу на тимчасово окупованих територіях.

Сергій Шкарлет повідомив, що команда МОН розробила та довела до відома департаментів (управлінь) освіти і науки, а також військових цивільних адміністрацій алгоритм отримання документів про загальну середню освіту для всіх випускників, які завершують навчальний рік на тимчасово окупованих територіях. Відповідний алгоритм розміщено на сайті МОН у розділі «Найпоширеніші запитання-відповіді та актуальні контакти МОН в умовах війни».

«Кожен учень отримає документ про загальну освіту за українськими стандартами. Це можна зробити офлайн у будь-якому закладі освіти на підконтрольній території, повідомивши департамент освіти і науки за місцем розташування, а також онлайн на платформах «Атмосферна школа», «Оптіма» тощо. Повний перелік розміщено на сайті Міністерства освіти і науки», – зазначив Сергій Шкарлет.

Міністр зауважив, що важливим елементом є продовження навчання за українськими стандартами на тимчасово окупованих територіях. Такі алгоритми розроблені та розміщені на сайті МОН і в чат-ботах областей.

Крім того, в Міністерстві освіти і науки України працює «гаряча лінія», що консультує працівників закладів освіти на тимчасово окупованих територіях. Для батьків і випускників розміщено контактні дані осіб, які надають допомогу.

«Ми також працюємо над переміщенням закладів освіти з тимчасово окупованих територій на підконтрольну Україні територію. Вже переміщено 28 закладів вищої освіти, 34 заклади фахової передвищої освіти та 57 відокремлених структурних підрозділів. Процес триває для того, щоб забезпечити право дітей на освіту та право на працю наших педагогів», – наголосив Міністр.

За його словами, МОН разом із Мінреінтеграції продовжує роботу щодо вступу до ЗВО дітей із тимчасово окупованих територій і територій активних бойових дій.

«Зміненими правилами вступу передбачено 28 сесій складання національного мультипредметного тесту для вступу до українських закладів вищої освіти. Для вступників із тимчасово окупованих територій від вересня до 31 грудня 2022 року буде забезпечена додаткова сесія та додаткові можливості для вступу в українські заклади освіти», – повідомив Сергій Шкарлет.

Особи, які мають статус ВПО, можуть бути переведені на вакантні місця державного або регіонального замовлення. Наразі також розробляється алгоритм застосування квот для всіх дітей, які наразі перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Міністр зазначив, що важливим питанням є виплата заробітної плати педагогічним і науково-педагогічним працівникам, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. Заробітну плату за квітень не отримали майже 10 тис. педагогічних і науково-педагогічних працівників, проте на це є причини: особи з правом підпису не виходять на зв'язок, відсутні електронні підписи, контрольні відомості знищено з метою непотрапляння до відома окупантів. Однак всі ці території ідентифіковані, продовжується спільна робота з військовими адміністраціями та департаментами (управліннями) освіти. Всі бюджетні призначення щодо виплати зарплат і нарахувань Міністерством освіти і науки здійснені та доведені до територіальних громад.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача