UA Рус

Сьогодні – Всесвітній день історика

Сьогодні – Всесвітній день історика

Щорічно 28 березня у всьому світі відзначають своє професійне свято ті, хто пов’язав своє життя з історичною наукою. Сьогодні – Всесвітній день історика!

В цей день вітають всіх причетних до історичної науки: етнографів, археологів, екскурсоводів, працівників архіву, виставкового залу, картинної галереї, музею тощо.

“Чому кожній людині читання історії дуже корисне? Бо коли б не описано, разом з тілом безвісті все сходило б у землю, і люди, як у темряві будучи, не відали б, що за минулих років діялося”. (М. Лосицький, ієромонах Густинського монастиря, XVII століття)

Одним з перших відомих нам істориків, який збирав та записував відомості минулих днів, був Геродот – грецький науковець, 5 ст. до н.е. До наших днів дійшла його праця «Історія». Геродот здійснив далекі подорожі на північ до Чорного моря та Скіфії і на південь до Палестини і Верхнього Єгипту. На сході він, очевидно, дійшов аж до Вавилона, а закінчив свої дні на заході, у грецькій колонії, що лежала на півдні сучасної Італії.

Методи історії, наближені до сучасних, почав використовувати інший історик та сучасник Геродота – Фукідід, автор праці «Історія Пелопоннеської війни», сучасником і очевидцем якої він був. Фукідідом вперше відкриті і застосовані основні прийоми історичної критики.

Розвивалися історико-дослідні методи й в стародавньому Китаї. Основоположник китайської історіографії, батько китайської історії, Сима Цянь, жив в II-I століттях до н.е. В праці «Історичні записи» він вперше окреслив більш як двотисячолітню історію Китаю — від часів легендарного Жовтого Імператора до династії Хань. «Історичні записи» Сима Цяня мали великий вплив на китайських істориків наступних поколінь.

Західна історіографія розвивалася під впливом християнського теолога Аврелія Августина - родоначальника християнської філософії історії. Він представляв історію як лінійний процес послідовних подій, що передбачені та заплановані Творцем. Ідея такої лінійності пізніше «перекочувала» до філософських праць Гегеля.

Засновник арабської історіографії Ібн Хальдун (Валі-д-Дін Абд-ар-Рахман Ібн Хальдун), прискіпливо ставився до вивчення минулого та критикував легковірність колег-сучасників, які припускались помилок через свою упередженість. Середньовічний арабський філософ та історик був автором «Вступу» (Мукаддима) — соціальної, історичної, філософської, політичної та економічної енциклопедії середньовіччя.

Перший український історик

Нестор Літописець - основоположник давньоруської історіографії, перший історик України-Русі, видатний письменник, мислитель, вчений, чернець Києво-Печерського монастиря.

Нестор - автор «Повісті минулих літ», що є головним джерелом вивчення нашої стародавньої історії. «У «Повісті» Нестор пов’язує історію України з історію світу… Ідею єдности і політичної незалежности Української держави проголосив Нестор у часи, коли вже йшов швидкими темпами процес розподілу тодішньої держави на окремі землі», – зазначала історик Наталія Полонська-Василенко.

За словами професора Василя Яременко: «у Повісті» Нестора «немає жодного російського слова». «Повість» це не просто пам’ятка нашої писемності. Вона є букварем нашої національної свідомості».

Михайло Драгоманов у доповіді на літературному конгресі в Парижі 1878 року сказав: «Що стосується Літопису Нестора, Слова про похід Ігоря і т.д., то ці твори були безпосередніми плодами місцевого життя стародавньої України. Ці твори започатковують українську літературу».

Історія була і залишається полем битви, часом досить жорстким. І треба добре знати історію, щоб перемогти в цій битві.

“… творячи свою національну державу, мусимо правильно розуміти сучасне, а це неможливо без знання своєї минувщини”, - І. Ворончук.

Щербак Світлана

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача