UA Рус

Засновано 18 соціальних шкільних підприємств: Фонд Східна Європа підбив підсумки проєкту на заключній конференції

30 червня відбулася міжнародна онлайн-конференція «Соціальне шкільне підприємництво: від ідеї до успіху». Це був заключний захід проєкту з розвитку соціального шкільного підприємництва в Україні, який спільно впроваджують Фонд Східна Європа та німецька неурядова організація ChildFund Deutschland e.V. за фінансової підтримки Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

 

Під час події глядачі дізналися про нові досягнення у сфері соціального шкільного підприємництва в Україні, почули розповіді про вітчизняні пілотні шкільні фірми, ознайомились із закордонним досвідом тощо. Учасниками заходу стали українські та міжнародні експерти-практики, представники державних і місцевих органів влади, бізнесу, учні та вчителі, їхні батьки та всі, хто цікавиться темою соціального підприємництва.  

 

Особливу увагу під час конференції приділили подоланню викликів на шляху розвитку соціального шкільного підприємництва в Україні та проаналізували, як можна впроваджувати досвід із-за кордону в місцевих реаліях.

 

Йорн Циглер, керівник ChildFund Deutschland e.V., вважає: «Соціальні шкільні підприємства відіграють надзвичайно важливу роль у досягненні 17 Цілей сталого розвитку ООН. Учнівські підприємства, хоч і невеличкі, можуть створювати реальний соціальний вплив». Пан Циглер також додав, що зараз, коли перші соціальні шкільні підприємства в Україні вже засновані, основна мета – зробити їх сталими, тоді вони дійсно принесуть зміни на місцевому рівні.

 

Менеджерка проєкту Фонду Східна Європа Ольга Шаварова зазначила, що концепція соціального шкільного підприємництва, яка була розроблена в межах проєкту, дістала схвалення МОН України. Окрім того, був розроблений навчальний курс за вибором для учнів 8 (9, 10, 11) класів та посібник для викладання предмету в школах. 

 

Пані Ольга також зауважила, що під час проєкту було надано підтримку 18 школам, що співпрацюють із ГО, для заснування учнівських компаній. Таким чином, у селах і містечках України створили шкільні фірми, що працюють у найрізноманітніших сферах: від бджільництва – до вирощування овочів мікрогрін та розроблення трендових аксесуарів. Розвивається експертне середовище та методологічна база. Як наслідок – усе більше українських шкіл долучаються до створення соціальних підприємств. 

 

Ось як описує свій досвід у команді Wood&Kids.UA одного із таких підприємств шістнадцятирічний Кирило Пелецький, що є директором шкільної фірми: «Ми здобуваємо професійний досвід і розвиваємо наші таланти. І це насправді не так складно, як вам здається: нам потрібен комп’ютер, верстат, фанерна дошка і трохи фантазії. Ось і все! У нас є бізнес-модель, комунікаційний план, ми запустили інстаграм-магазин, сформували каталог товарів, у нашої фірми є електронний документообіг. Ми вже заробили 3 000 гривень».

 

У конференції також взяли участь учні з Німеччини, які також працюють над соціальними шкільними підприємствами: The Green Club та UGM CoffeeRoasters. Під час події відбулася панельна дискусія, в якій взяли участь представники держсектору, бізнесу, освітяни, а також ті, хто вже працює над поширенням концепції соціального підприємництва в Україні.

 

Запис конференції можна переглянути за посиланням

 

Фотозвіт заходу доступний тут


Захід відбувся в межах проєкту «Заснування соціальних шкільних підприємств у сільській місцевості та малих містах України для заохочення молоді до соціального підприємництва у Iвано-Франківській, Житомирській та Донецькій областях», що впроваджується Фондом Східна Європа спільно з німецькою неурядовою організацією Kinderhilfswerk ChildFund Deutschland за фінансової підтримки Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung (BMZ).

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача