UA Рус

Проєкти учнів з Харкова та Одеси відправляють у космос

27 листопада 2022 461 Друк
Проєкти учнів з Харкова та Одеси відправляють у космос

Українські учні запустили свої наукові проєкти в космос на SpaceX.

У межах Програми шкільних космічних експериментів (SSEP) мінілабораторії учнів-членів МАН відправили на Міжнародну космічну станцію (МКС) на кораблі SpaceX Dragon, на вершині ракети Falcon 9.

Про це пише Рубрика, посилаючись на соцмережі Малої академії наук України.

Підпишіться на email розсилку!

26 листопада делегація учнів-членів МАН України разом зі своїми науковими керівниками спостерігали за стартом ракети на мисі Канаверал у Флориді — історичному майданчику 39A космічного центру Кеннеді НАСА, з якої запускали всі місії "Аполлона" на Місяць.

Фото: МАН

Два проєкти-переможці минулорічної програми "SSEP. УКРАЇНА" 16-ї місії відправили на МКС, де за інструкціями молодих українських науковців виконають космічну частину досліджень.

Окрім того, паралельно з роботою мінілабораторій у космосі учасники команд проводять дослідження на Землі під наглядом експертів "Nanoracks", NASA та NCESSE.

Фото: МАН

Це обов'язкова складова експерименту. Після завершення досліджень на МКС учасники порівняють результати космонавтів із тими, що отримали самі в умовах земного тяжіння.

Зазначимо, що SSEP — це унікальна комплексна програма з розвитку наукової та STEАM-освіти, яка націлена на виховання нового покоління науковців і винахідників.

МАН доєдналася до проєкту минулого року, а Україна стала третьою державою після США й Канади, що відправляє шкільні експерименти в космос.

У пілотному конкурсі, який 2021 року організувала МАН, взяли участь 7 закладів освіти з 6 регіонів України. Загалом участь у конкурсі взяли 962 учні 7–11 класів, які виконували експерименти та дослідження під керівництвом 34 вчителів-фасилітаторів і подали до розгляду членів журі 238 проєктів.

Переможцями конкурсу стали проєкти вихованців:

  • комунального закладу "Рішельєвський науковий ліцей" (м. Одеса), які досліджували вплив мікрогравітації на калій(III) гексаціаноферат,
  • Харківської гімназії №47 (м. Харків), що вивчали затвердіння стоматологічних матеріалів в умовах мікрогравітації.

Проєкт комунального закладу "Рішельєвський науковий ліцей", м. Одеса

Робота присвячена вирощуванню кристалів калій(ІІІ) гексаціаноферату. Під час проведення експерименту учні з'ясують, чи впливає відсутність гравітації на процес формування кристалів, їхні розміри, кількість і форму.
Команда проєкту: 8-класники Андрій Гриб і Микита Скрипник спільно з науковою керівницею Анастасією Маслечко.

Проєкт Харківської гімназії №47, м. Харків

Учні вивчатимуть вплив мікрогравітації на структуру пломб і міцність їх з'єднання із зубами. У ході експерименту з'ясують, чи відрізняються стоматологічні матеріали, що затверділи в космосі, від тих, які формуються в умовах Землі.

Команда проєкту: 11-класники Михайло Гарькавець, Владислав Волков, Софія Давидова, Елизавета Садчикова разом із науковим керівником Андрієм Самойловим.

Команді з Харкова довелося збирати та відновлювати свій проєкт після прямого влучання російського снаряду в будівлю гімназії. Та незважаючи на повномасштабне вторгнення, учасники обох команд змогли дистанційно доопрацювати проєкти, які зараз відповідають усім інженерним і технологічним вимогам космічних польотів.

"Це знакова подія для Малої академії наук, для наших вихованців, для всіх українських школярів. Це:

  • Можливість долучитися до космічних проєктів,
  • познайомитися з найбільшими науковими лабораторіями NASA,
  • взяти участь у безпосередньому процесі старту космічного корабля з найбільшого космодрому світу — раніше це було з області фантастики.

А сьогодні наші школярі вже запускають свої космічні експерименти на МКС.

Символічно, що старт проєкту співпав з 25-ю річницею польоту в космос українського астронавта Леоніда Каденюка.

Хочу особливо подякувати директорові NCESSE Джеффу Голдштейну та заступникові директора МАН Євгенові Кудрявцю, які доклали значних зусиль, щоб цей проєкт відбувся.

Також хочу висловити щиру вдячність нашому партнеру — Інноваційному парку Unit.City та особисто Василю Хмельницькому за підтримку цього проєкту", — прокоментував подію президент МАН Станіслав Довгий.

Він додав, що діти мали можливість презентувати свої дослідження, спілкуватись з провідними фахівцями НАСА, відвідувати наукові музеї.

Станіслав Довгий також підкреслив, що МАН братиме участь у програмі і наступного року – вже розпочався конкурсний відбір наступних проєктів.

Стежити за перемогами молодих українських науковців у соцмережах Малої академії наук України: фейсбуці та інстаграмі.

Докладніше про можливості позашкільної освіти для українських школярів — на сайті МАН.

Якщо ви хочете дізнатися більше про проєкт, пишіть або відразу телефонуйте зв'язковій МАН:
jas.ukraine@gmail.com

+380939583742 Лєда Саражина

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача