Укр Рус

Чи зможуть навчальні заклади Польщі вмістити ще більше українських учнів?

Чи зможуть навчальні заклади Польщі вмістити ще більше українських учнів?

Зараз у польських школах навчається близько 190 тисяч дітей з України. Проте, Польща прогнозує нову хвилю біженців саме через удари по енергетичній інфраструктурі в Україні та проблеми зі світлом та опаленням. Чи зможуть навчальні заклади Польщі вмістити ще більше українських учнів?

Польща готувалась до ситуації з напливом українських біженців, в тому числі, і до зростання кількості школярів. Так, 1 вересня 2022 року Польща була готова прийняти близько 400 тисяч дітей з України, пише ukrayina.pl

Подпишитесь на email рассылку!

Українські діти в польській системі освіти: Польща готова

"Польська школа готова прийняти чергову хвилю біженців з України. Зараз у наших школах навчається 190 тисяч дітей з України, і ми готові прийняти ще більше", – сказав заступник міністра освіти і науки Томаш Ржимковський в інтерв'ю для "Nasz Dziennik". Він пояснив, що Міносвіти вжило відповідних заходів набагато раніше – коли готувалось 1 вересня 2022 року прийняти 400 тисяч українських дітей у польських школах.

Ржимковський зазначив, що наразі кількість українських учнів в польських школах є стабільною. "Вона не сильно змінюється. Ми готові прийняти вдвічі більше. Також як польська держава ми готові прийняти ще одну хвилю біженців", – сказав Ржимковський.

Він додав, що не очікує особливого напливу біженців, а якщо це станеться, то наплив не буде таким масштабним, як той, що був наприкінці лютого і в наступні тижні.

Заступник голови МОН Польщі зазначив, що "Київ робить усе, щоб якомога більше українців залишалося в країні", адже хтось має працювати, щоб утримати країну у війні. "Без них країна може бути паралізована", – сказав Ржимковський.

Чи залишаться біженці в Польщі?

Скільки молодих українців залишаться в Польщі надовше, зокрема, продовжать навчання? Заступник міністра освіти і науки каже, що переважна більшість біженців у Польщі декларують таке: як тільки війна закінчиться, вони повернуться до своїх домівок, щоб "відбудовувати нашу країну". "Таке ставлення вони демонструють з початку війни", – зазначив заступник міністра.

Додамо, дослідження Openfield показує, що 77% населення Польщі було залучено до допомоги біженцям з України. Поляки допомагали речами та фінансово. Від початку російської агресії до жовтня середньостатистичний поляк витратив близько 369 злотих на допомогу людям, які тікали від війни. 43% опитаних заявили про готовність і надалі підтримувати біженців.

"Близько 41% із нас хотіли б, аби українці могли залишитися в Польщі після закінчення війни, майже 38% – проти", – зазначає співавторка дослідження, доктор Сабіна Кубіцель-Лодзінська з Факультет економіки та менеджменту Опольського технологічного університету.

Опубліковано:
Освітній портал op.ua
Автором статьи не является редакция сайта, поэтому все его источники относятся к автору самой статьи
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Інші новини

Показать больше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показать больше

Подпишитесь на email рассылку!

Получайте актуальную информацию об образовании в Украине и за рубежом

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача