Укр Рус

Майбутнє поруч або Навчання в Метавсесвіті - Ксенія Столбова

Майбутнє поруч або Навчання в Метавсесвіті - Ксенія Столбова

Віртуальні студенти у віртуальних аудиторіях стають реальністю, пише zn.ua

Уже нікого не здивуєш тим, що працювати й навчатися можна дистанційно, з будь-якого куточка світу чи міста. Аудиторія, зменшена до розмірів екрану гаджета, стала буденністю. А чи можете ви уявити навчання або роботу без Zoom, Skype і Google? Скажімо, у віртуальному світі? Світі, де можна побудувати віртуальні міста і планети, вулиці і будинки, музеї та університети. Де відстані між реальними людьми не мають жодного значення.

Така віртуальна реальність дедалі більше вабить людство.

Перехід до неї розпочали й українські ІТ-шники. І не просто почали, а першими в світі запустили в Великій Британії освітню платформу у віртуальному світі — Метавсесвіті. Це зробила ІТ-компанія DAN IT education, український провайдер Edtech. Це означає, що віртуальні студенти, віртуальні аудиторії й віртуальний університет — тепер не фантастика.

Плани повного переходу у віртуальний світ прискорило російське повномасштабне вторгнення в Україну, яке примусило багатьох співробітників компанії залишити країну, тимчасово призупинивши очне навчання.

«Росіяни руйнують наш реальний світ, а ми творимо паралельний світ Метавсесвіту, і вони не зможуть його зруйнувати, — каже засновник DAN IT education Едді Прилепський. Ситуація, звісно, дуже напружена, та ми працюємо ефективніше, ніж до війни, — наша мотивація вища. Ми хочемо довести, що Україна, як і раніше, сильна, і що українці — висококваліфіковані люди».

Журналістка впливового британського видання The Times Constance Констанс Kampfner написала  про український винахід: «Українці відчиняють двері в Метавсесвіт у Британії. Освітня платформа запускається вже за кілька тижнів після того, як її співробітники були змушені тікати з країни через російське вторгнення. DAN IT пропонує інтерактивні онлайн-курси в таких галузях як аналіз даних, машинне навчання та програмування у 360-градусному віртуальному просторі. Його мета — допомогти заповнити прогалини в навичках у технологічному секторі, з моделями навчання, натхненними тими, що використовуються в Mamram — елітному комп'ютерному підрозділі Армії оборони Ізраїлю».

Як відбувається навчання в Метавсесвіті? Чим воно відрізняється від звичайної дистанційки?

Сьогодні вже стали буденністю дистанційні навчальні курси, в яких беруть участь люди з різних куточків світу. Вони є на будь-який смак на багатьох платформах. Але чому ж такий невеликий відсоток їх закінчує? Бо немає мотивації, нецікаво, недостатньо самоорганізації. Натомість навчання у віртуальному світі, створення мета-коледжу на навчальній платформі Метавсесвіті дозволяє впоратися з цією проблемою з допомогою гейміфікації. Це найефективніша на сьогодні форма навчання, яка дозволяє охопити ширше коло студентів із більшої кількості країн, а також створити унікальний навчальний простір із максимальним зануренням у процес, на відміну від Zoom, наприклад.

У мета-коледжі кожен студент не просто навчається і виконує завдання, а заробляє на цьому криптовалюту. Власне навчання — це його бізнес. Чим регулярніше студент виконує завдання і відвідує заняття, тим більше заробляє. Як тільки починає пропускати заняття і не виконувати «домашки» — валюта відмінусовується . Після закінчення навчального курсу студент може монетизувати зароблену криптовалюту у вигляді знижок на навчання чи навіть його оплати. Загалом же, курс навчання коштує від чотирьох тисяч гривень, залежно від курсу.

Крім того, Метавсесвіт дає можливість створювати віртуальний коворкінг, де студенти (точніше, їхні аватари, цифрові копії) можуть разом готуватися до занять або збиратися після них, щоб обговорювати якісь теми чи створювати свої проєкти. У мета-коледжі є місце для конференцій та спілкування з міжнародними командами експертів.

У віртуальному світі і студенти, і викладачі можуть поводитися абсолютно так само, як у реальному університеті, — переходити з аудиторії в аудиторію, спілкуватися в кулуарах, брати участь у спонтанних дискусіях та надихати одне одного так, як це просто неможливо з допомогою навіть сучасних технологій відео- або телеконференцій.

Навчання в Метавсесвіті надзвичайно важливе для студентів не лише тому, що це відкриває більше можливостей для працевлаштування. Воно дає їм нові навички, які зовсім скоро будуть дуже затребувані у світі: робота у віртуальному світі, вміння самостійно навчатися й шукати інформацію, командна робота і тайм-менеджмент.

У різних країнах повним ходом іде розвиток віртуальної реальності. Метавсесвіт дає новий поштовх розвиткові будь-яких індустрій, і він уже набирає популярності в авангардних технологіях, освіті та моді. Це ілюструє, наприклад, ребрендинг Facebook на Meta. Зацікавленість Метавсесвітом виявила компанія Gucci, а також університети по всьому світу, серед яких є й KAIST— провідний навчальний та дослідницький університет Південної Кореї .

Метавсесвіт усе більше охоплює різні сфери нашого життя. Діти, особливо народжені в останні кілька років, імовірно, виростуть у світі, де різниця між цифровою та фізичною реальністю буде все більш розмитою. Тому важливо, щоб вони відчували себе в безпеці у Метавсесвіті та змогли розвиватися в ньому, використовуючи віртуальну реальність у всіх аспектах свого життя. Розробники віртуальних платформ також мають забезпечити належне керівництво ними і зробити Метавсесвіт місцем, де можна розвивати бізнес, навчатися та спілкуватися безпечно. Стандартизація буде ключовою: потрібні узгоджені зусилля розробників Метавсесвіту, таких як Meta, Sandbox і Decentraland, щоб створити загальні цінності та правила роботи.

Для того, щоб дедалі більше компаній могли переходити у Метавсесвіт, потрібні чималі інвестиції від організацій і органів приватного та державного секторів. Для проведення досліджень потрібна підтримка уряду.

Метавсесвіт — це тисячі нових можливостей для дозвілля, бізнесів, комунікації. Він може об’єднати все людство на цифровому полі. А це — те майбутнє, за яке варто поборотися. Воно буде цілком реальним, якщо малі підприємства, навчальні заклади та бізнес-гіганти рухатимуть цю технологію вперед, враховуючи потреби користувачів. Настав час переосмислити можливості віртуальної реальності та визнати, що ми йдемо до Метавсесвіту.

Опубліковано:
Освітній портал op.ua
Автором статьи не является редакция сайта, поэтому все его источники относятся к автору самой статьи
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Інші новини

Показать больше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показать больше

Подпишитесь на email рассылку!

Получайте актуальную информацию об образовании в Украине и за рубежом

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача