Укр Рус

МОН намагається ретельно працювати з окупованими територіями, аби кожний учитель отримував заробітну плату, – Сергій Шкарлет

МОН намагається ретельно працювати з окупованими територіями, аби кожний учитель отримував заробітну плату, – Сергій Шкарлет

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет в ефірі програми «Сніданок з 1+1» розповів про підготування до нового навчального року, роботу та оплату праці педагогів, зокрема й на тимчасово окупованих територіях.

Сергій Шкарлет зазначив, що лише за умови наявності гарантій безпеки для учасників освітнього процесу буде офлайн-формат навчання. Рішення щодо визначення способу організації навчання належить до компетенції місцевої влади та керівників закладів освіти.

«Враховуючи те, що Міністерство освіти не має прямого менеджменту на школи, приймати рішення щодо офлайн- чи онлайн-формату все-таки будуть засновники, місцеві органи, керівники об'єднаних громад, військові адміністрації. І лише за умови гарантування безпеки для учасників освітнього процесу може бути формат офлайн», – наголосив Міністр.

На запитання ведучих, чи вистачить вчителів для початку нового навчального року, оскільки значна частина освітян через війну виїхали за кордон, а частина залишились на окупованих територіях, Міністр повідомив, що нестачі вчителів наразі МОН поки що не бачить. 

«Учителі, які виїхали, беруть участь у навчальному процесі як волонтери в тих країнах, де перебувають. Вони залучені до суботніх шкіл, освітніх хабів, де українських дітей додатково занурюють в українську мову, культуру та історію», – розповів Сергій Шкарлет. 

За його словами, ніхто дистанційну освіту не скасовував і вчителям дозволено працювати у напівдистанційному форматі зі своїми учнями.

Окремо обговорено питання співпраці вчителів із так званою самопризначеною владою на тимчасово окупованих територіях та виплати заробітної плати освітянам.

Міністр закликав обережно висловлюватися щодо обвинувачень у колабораціонізмі вчителів та повідомив, що надавати оцінку співпраці з окупаційною владою не є компетенцією Міністерства освіти та науки.

«Наразі це лише поодинокі випадки. Наприклад, у Херсоні із 60 директорів шкіл тільки 2 погодились на таку співпрацю. Зі свого боку Міністерство намагається ретельно працювати з кожною з окупованих територій, намагаючись зробити все, аби кожний учитель отримував заробітну плату», – сказав Сергій Шкарлет.

Він додав, що сьогодні 37 громад із 310 залишились без зарплати, оскільки вони є тимчасово окупованими, проте на минулому тижні невиплаченими заробітні плати були у 48 ОТГ. 

Освітня субвенція на виплату заробітної плати щомісяця перераховується в повному обсязі і вчасно. Заробітна плата, попри можливу наразі затримку у виплаті, зберігається за кожним із учителів.

Опубліковано:
Освітній портал op.ua
Автором статьи не является редакция сайта, поэтому все его источники относятся к автору самой статьи
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Інші новини

Показать больше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показать больше

Подпишитесь на email рассылку!

Получайте актуальную информацию об образовании в Украине и за рубежом

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача