Укр Рус

Особливості та механізми громадської акредитації школи

Особливості та механізми громадської акредитації школи

Днями на базі Києво-Могилянської бізнес-школи відбулася зустріч Державної служби якості освіти України із представниками неурядових організацій та освітянською спільнотою «Громадська акредитація: якісна школа очима професійних спільнот».

Як зазначають у Державній службі якості освіти громадська акредитація – це нова процедура, яка дозволяє оцінювати діяльність шкіл неурядовим організаціям, що пройдуть акредитацію. Таким чином громадські фахові об’єднання зможуть, по суті, виконувати роль держави та впроваджувати в шкільну освіту ту філософію, яку вважають найбільш актуальною та на яку є запит суспільства.

Громадська акредитація школи прирівнюватиметься до проходження закладом освіти інституційного аудиту у плановому порядку. 

Повноваження акредитувати громадські фахові об’єднання покладені на Державну службу якості освіти, саме вона визнає їх спроможність здійснювати незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності закладів освіти. 

Подпишитесь на email рассылку!

Також було сказано, що процедура акредитації триває не більше 25 робочих днів з дня подачі заяви із доданими до неї. 

На допомогу представникам неурядових організацій на зустрічі презентовано рекомендації «Громадська акредитація: як досягти успіху», що містять поради, як правильно підготувати й подати документи для проходження процедури акредитації.

Довідково 

Акредитація громадських фахових об’єднань, інших юридичних осіб – це процедура визначення спроможності юридичної особи здійснювати незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності закладу загальної середньої освіти під час громадської акредитації цього закладу. 

Особливості та механізм проведення процедури акредитації юридичної особи описано в Порядку акредитації та ведення реєстру громадських фахових об’єднань, інших юридичних осіб, що здійснюють незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 26 січня 2022 року № 66, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13 травня 2022 року за № 520/37856.

Юридичною особою, що претендує на здійснення акредитації можуть бути громадські фахові об’єднання, а також інші юридичні особи. Акредитація юридичної особи є обов’язковою умовою для здійснення нею в подальшому іншої процедури – громадської акредитації закладів освіти

Громадська акредитація закладу освіти – оцінювання закладу освіти щодо ефективності внутрішньої системи забезпечення якості освіти та забезпечення досягнення здобувачами/-ками освіти результатів навчання, передбачених освітніми програмами і стандартами освіти (частина 1 статті 49 Закону України «Про освіту»).

Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України

Опубліковано:
Освітній портал op.ua
Автором статьи не является редакция сайта, поэтому все его источники относятся к автору самой статьи
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Інші новини

Показать больше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показать больше

Подпишитесь на email рассылку!

Получайте актуальную информацию об образовании в Украине и за рубежом

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача