Укр Рус

Something is rotten in the state of Denmark або роздуми на тему каліграфічного письма

Something is rotten in the state of Denmark або роздуми на тему каліграфічного письма
Ініціативним дизайнерам трапився на очі документ на сайті МОН, "Про утворення робочої групи з розроблення єдиних зразків каліграфічного письма букв українського алфавіту, їх з’єднань та цифр" від 4 листопада 2022 року під номером № 978.
 
У ньому сказано, що до 25 грудня 2022 року ініціативна команда повинна розробити проєкт зразків каліграфічного письма букв українського алфавіту, їх зʼєднань і цифр і до 25 січня представити все це на затвердження Міністерства.
 
Про це пише на Фейсбук сторінці авторка цифрового контенту Oleksandra Korchevska

В ЧОМУ СУТЬ ПРЕТЕНЗІЙ.
 
1. Де фаза обговорення? Тобто де зацікавлені особи можуть коментувати даний проєкт між його розробкою і між його затвердженням, тобто як ми можемо покращити роботу команди, якщо такої змоги не надано?
 
2. Де представлені результати? Якщо термін за наказом розробки вже сплив, то результати повинні були б бути доступні до громадського перегляду, що задовольняє вимоги прозорості урядових установ. Цього не зроблено, і ми знову ж не можемо реагувати, змушені приймати результат роботи Міністерства як те, що є єдино правильне.
 
І НАЙВАЖЛИВІШЕ.
ХТО ЦІ ЛЮДИ? ЛЮДИ З ІНІЦІАТИВНОЇ ГРУПИ?
 
Після детальної розвідки, яка залучала в себе ряд викладачів, практиків та каліграфів дизайну, людей, які працювали з розробкою прописів і в тому числі розуміються на роботі Міністерства освіти і науки, маємо наступне:
 
1. Серед учасників групи немає практикуючих каліграфів.
Після опитування ряду людей, доходимо висновку, що власне з усіх представлених осіб лише представниця УАД мала досвід у практичному дизайні, решта є чиновниками та педагогами-методистами, що не дає змогу стверджувати, що пропозиції щодо прописів будуть адекватні відносно методики письма, як це є.
 
2. Серед учасників групи є явний перекос в сторону методистів, доробок яких в сфері дитячих прописів – невідомий.
Після аналізу усіх цих прізвищ явно видно, що люди у команді зібрані за незрозумілими критеріями. Це просто зручні люди? Ті, хто погодився працювати безкоштовно? Ті, хто справді володіють компетенціями, про які краще знає МОН? Логіка добору людей до команди залишається під питанням.
 
3. Проблема з прописами – справді серйозна.
Досліджувати цю тему вартує з тими, хто її піднімав і якщо ви знаєте таких людей – залишайте їх профілі десь у коментарях.
 
Зрозуміло що прописи – це не тільки про каліграфію, про манеру письма і про форму літер, які в нас щодо прописів здається не оновлювались ще з Радянського Союзу. Відсутність усталених робочих зошитів, прийнятих для всіх, погана їх узгодженість з дистанційним навчанням – це теж проблема, яку треба вирішувати. Це дуже легко зрозуміти і прийняти.
 
Формування методики тримання ручки, вибір кута, узгодження це зі стилістикою української літери – це проблема і справді методична, яка виходить із розуміння роботи з шестирічними дітьми, тому тут – і справді – не повинно бути у команді усіх дизайнерів. Але каліграфи практикуючі таки повинні бути, які розуміють контекст формування української літери.
 
Наприклад ми маємо проблеми з написанням літери ґ, є, к і та ї, плюс для того, аби зробити такі прописи, слід спочатку зробити шрифт.) А нині ми не маємо українського шрифта для прописів, що знову ж нас підводить під використання РОСІЙСЬКОГО шрифта propisi.ttf. А цього не має бути в принципі, аби під час війни ми купували російські шрифти. Чи знають про це спеціалісти МОН? Так скидається, що ні.
 
У нас розроблялися українські прописи – сестрами Лопухіними, Веронікою Чебаник і Анжелікою Рудницькою, також могли б представити свої доробки Олексій Чекаль, Кирило Ткачов, Андрій Шевченко, Віктор Харик та купа інших супер талановитих людей – але їх звісно ж немає, бо їх не кликали. Обʼєднати справді найпотужніших людей і долучити до їх команди людей які розуміються на механіці письма і педагогіці – ось це було б слушною ідеєю.
 
ЧОГО ВАРТО БОЯТИСЬ – НАЙГІРШІ СЦЕНАРІЇ
 
1. Зазвичай такі проєкти МОН виставляє, коли розробка вже підійшла до кінця. Тобто моменту з обговоренням не настане, все це буде затверджене, а команда, яка не розуміється на питанні, перепише те, що було і ми отримаємо той самий шлак, але в новій обгортці.
 
2. МОН знову буде ігнорувати рекомендації справжніх фахівців, чинячи на свій розсуд і обираючи "зручних людей" що тягне вже як мінімум на публічні вибачення і розслідування справ. А це – шлях до відставки.
 
3. Ми будемо знову використовувати російське, тягнучи цю колоду колоніальної залежності. Допоки?
 
ЧОГО СЛІД ВИМАГАТИ
 
1. Публічного висвітлення цього процесу: результатів, прогресу, коментарів і відповідно дати змогу обговорити цей проєкт.
 
2. Оголошення критеріїв вибору команди, доповнення її реальними спеціалістами.
 
3. Можливості зібрати альтернативну групу для розробки прописів командою українських шрифторобів з залученням найкращих методистів та педагогів, обраних за конкурсним добором на прозорих та відкритих засадах.
 
Oleksandra Korchevska
Опубліковано:
Освітній портал op.ua
Автором статьи не является редакция сайта, поэтому все его источники относятся к автору самой статьи
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Інші новини

Показать больше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показать больше

Подпишитесь на email рассылку!

Получайте актуальную информацию об образовании в Украине и за рубежом

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача