Укр Рус

Як отримати соціальні стипендії в 2023 році

Як отримати соціальні стипендії в 2023 році

Українські студенти мають право на отримання стипендії від держави. Крім того, є соціальні стипендії, які можуть отримувати лише певні категорії.

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, хто може на них претендувати та який їх розмір у 2023 році.

Розмір соціальних стипендій в 2023 році

  • Для студентів (курсантів) закладів освіти з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування – 4 249,5 грн.
  • Для студентів (курсантів) закладів освіти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків (батьки яких померли/оголошені померлими, загинули або пропали безвісти) – 4 026 грн.
  • Для інших студентів (курсантів) закладів фахової передвищої освіти, які мають право на призначення соціальних стипендій, розмір стипендії – 890 грн.
  • Для інших студентів (курсантів) закладів вищої освіти, які мають право на призначення соціальних стипендій – 1180 грн.

В Україні існує також соціальна стипендія Верховної Ради, яку виплачують у більшому розмірі.

Хто має право на отримання соціальної стипендії Верховної Ради

Студенти (курсанти) закладів фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за державним замовленням за денною формою здобуття освіти, з числа:

  •  дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа у розмірі 6 375 грн;
  • осіб, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків (батьки яких померли/оголошені померлими, загинули або пропали безвісти)  у розмірі 6 039 грн;
  • студентів (курсантів) із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям». На цій підставі студенти (курсанти) закладів фахової передвищої освіти отримують стипендію 1335 грн, а студенти (курсанти) закладів вищої освіти 1770 грн.

Подпишитесь на email рассылку!

 Як отримати соціальну стипендію Верховної Ради

Відбір кандидатів на призначення соціальних стипендій Верховної Ради проводиться педагогічними або вченими радами закладів фахової передвищої та вищої освіти за місцем навчання з числа осіб, які мають право на отримання такої стипендії.

При цьому, перевага надається студентам, які за результатами літнього семестрового контролю займають вищі позиції в рейтингу успішності.

Таким чином, соціальні стипендії Верховної Ради можуть отримати студенти, які за результатами навчального семестру:

  • не мають академічної заборгованості;
  • не мають незадовільних результатів навчання;
  • включені до рейтингу успішності.

Соціальні стипендії Верховної Ради виплачуються додатково до:

  • інших стипендій або грантів, призначених фізичними або юридичними особами (у тому числі академічної та/або соціальної стипендії, призначеної закладом освіти);
  • державної допомоги, наданої відповідно до законодавства.

 У 2023 році сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону) до 3760 грн не оподатковується. Однак сума перевищення підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) податком на доходи фізичних осіб (18%) та військовим збором (1,5%).

Наприклад, якщо студент отримує соціальну стипендію 6 375 грн, то сума, яка підлягає оподаткування становить 2 615 грн. Відтак, розмір податків, яким буде стягнути із стипендії 509,93 грн (18% ПДФО та 1,5% військового збору), а студент отримає «на руки» 5 865,07 грн.

Cтуденти з ТОТ та переселенці, зможуть продовжувати навчання за кошти держави.

 

 
Опубліковано:
Освітній портал op.ua
Автором статьи не является редакция сайта, поэтому все его источники относятся к автору самой статьи
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Інші новини

Показать больше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показать больше

Подпишитесь на email рассылку!

Получайте актуальную информацию об образовании в Украине и за рубежом

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача