Укр Рус

Зареєстровано законопроєкт, згідно якого керівники вишів не обійматимуть посаду понад два терміни

Зареєстровано законопроєкт, згідно якого керівники вишів не обійматимуть посаду понад два терміни

Народні депутати пропонують Верховній Раді передбачити законодавчий механізм, який забороняє обіймати посаду керівника вищого навчального закладу понад два терміни та бути переобраним на неї у разі реорганізації ВНЗ.

Відповідний законопроєкт №8050 зареєстровано в українському парламенті 19 вересня.

Подпишитесь на email рассылку!

Сьогодні спостерігається бажання окремих керівників вищих навчальних закладів за будь-яку ціну залишитися на своїх посадах. Щоб оминути обмеження перебування на посаді не більше ніж два терміни (по п’ять років кожен), лобіюються навіть управлінські рішення щодо реорганізації відповідних закладів, що формально дає змогу вважати їх іншими юридичними особами (або «іншими» закладами вищої освіти) та брати участь у конкурсі на посаду керівника такого закладу, — наголошують нардепи у пояснювальній записці до законопроєкту.

Законопроєкт пропонує вдосконалити положення абзацу другого частини першої статті 42 закону «Про вищу освіту», передбачивши, що одна й та сама особа не може обіймати посаду керівника закладу вищої освіти більше ніж два терміни.

Водночас документ доповнює закон новим підпунктом, згідно з яким не може бути обрано, призначено (зокрема виконувачем обов’язків) на посаду керівника закладу вищої освіти особу, яка два терміни обіймала посаду його керівника (ректора, президента, начальника, директора).

У заключних і перехідних положеннях проєкту закону передбачено механізми реалізації вищезазначених положень.

Так, особи, які обіймають посаду керівника закладу вищої освіти менше ніж п’ять років, продовжують виконувати свої обов’язки до закінчення дії укладеного з ними договору (контракту). Вони мають право обиратися на посаду керівника цього чи іншого закладу вищої освіти на ще один термін.

У разі зайняття відповідної посади понад п’ять років особи продовжують виконувати свої обов’язки до закінчення терміну дії укладеного з ними договору (контракту) та мають право претендувати на зайняття будь-якої посади в системі вищої освіти, крім посади керівника.

Крім того, згідно із законопроєктом, особи, які обіймали посаду ректора, президента, начальника та директора ВНЗ десять і більше років, мають право претендувати на будь-яку посаду в системі, окрім посади керівника закладу.

Опубліковано:
Освітній портал op.ua
Автором статьи не является редакция сайта, поэтому все его источники относятся к автору самой статьи
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Інші новини

Показать больше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показать больше

Подпишитесь на email рассылку!

Получайте актуальную информацию об образовании в Украине и за рубежом

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача