Укр Рус

Тест для вступу у виші включатиме історію України, українську мову та математику

Тест для вступу у виші включатиме історію України, українську мову та математику
Мультидисциплінарний тест для вступу у виші включатиме українську мову, математику та історію України, документи на вступ прийматимуться онлайн, організовані сесії централізованих іспитів проводитимуться неодноразово.

Про це на брифінгу розповів міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

"В частині прозорості вступного випробування ми намагалися зберегти основи ЗНО, яке вже багато років є беззаперечним інструментом довіри суспільства щодо вступу. Ми заклали первинний спрощений аналог того самого ЗНО, так званий Національний мультидисциплінарнийй тест (НМТ) для вступу для здобуття вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти на всі спеціальності (бюджетні місця), а також на кон’юнктурні і медичні спеціальності (зокрема й контракт). Мультидисциплінарний тест на вступ до вишів включатиме українську мову, математику та історію України", - розповів Шкарлет.

Це буде один комплексний тест із трьома оцінками, які оголошуються одразу після його закінчення.

За словами Шкарлета, пріоритет цьогоріч надаватиметься підготовці фахівців сфери безпеки та оборони.

"Основним пріоритетом ми поставили безпеку та оборону, тобто максимальне сприяння набору курсантів до військових та правоохоронних закладів освіти. Залучення військовослужбовців, добровольців сил ТрО, ЗСУ, рятувальників, правоохоронців, які зарекомендували себе у воєнний час. Можлива безоплатна друга освіта для тих, хто здобув першу цивільну освіту", - сказав Шкарлет.

У магістратуру вступники складатимуть Магістерський комплексний тест (МКТ) із права та міжнародного права та Магістерський тест навчальної компетентності (МТНК) на окремі спеціальності.

Міністр повідомив, що подання документів, дистанційні співбесіди, творчі конкурси, фахові іспити, підтвердження місця навчання можуть відбуватися з будь-якої точки світу. Централізовані іспити можна буде складати в Україні (крім ТОТ) і в країнах східної Європи.

Основні, додаткові та спеціально організовані сесії централізованих іспитів проводитимуться неодноразово, а впродовж 10 днів - мінімум двічі на день.

Окрім цього, МОН підвищує роль мотиваційних листів при вступі у виші, подавати їх можна буде через ЄДЕБО. Мотиваційний лист для вступу на бюджет буде застосовуватися для рейтингування вступників з однаковим конкурсним балом.

Як пояснив на брифінгу голова Комітету ВР з питань освіти та науки Сергій Бабак, за рахунок мотиваційного листа неможливо буде змінити свою оцінку, яка буде отримана на Національному мультидисциплінарному тестуванні, або вплинути на результати ЗНО минулих років.

"Мотиваційний лист застосовуватиметься при вступі на бюджет, при ситуаціях, коли на останнє чи два останні місця, які є в державному замовленні, претендуватиме більше людей. На контракті його можна застосовувати більш широко. І ми хочемо подивитися, як університети це використовуватимуть", - сказав Бабак.

Окрім цього, при вступі можна використовувати результат сертифікатів ЗНО попередніх років так само, як і результати мультидисциплінарного тесту. Правила подачі сертифікатів ЗНО залишаються такими ж, як і в минулих роках.

Умови вступу на рівень фахового молодшого бакалавра

На основі базової середньої освіти:

Спеціальність із творчим конкурсом — творчий конкурс.

Інші спеціальності на бюджет — індивідуальна усна співбесіда.

Інші спеціальності на контракт — мотиваційний лист

На основі повної загальної середньої освіти або кваліфікаційного рівня:

Курсанти — відповідно до правил прийому закладу

Спеціальності з творчим конкурсом — творчий конкурс

Інші спеціальності на бюджет - усна індивідуальна співбесіда (включаючи вступ на основі кваліфікаційного рівня)

Інші спеціальності на контракт- мотиваційний лист (зокрема й вступ на основі кваліфікаційного рівня)

Вища освіта на основі повної загальної освіти та на основі молодшого спеціаліста

На основі повної загальної середньої освіти:

Курсанти — відповідно до правил прийому закладу

Спеціальності з творчим конкурсом — творчий конкурс

Інші спеціальності на бюджет, спеціальність 035 (крім української та кримськотатарської мови і літератури, фольклористики і спеціальностей 05, 06, 07, 08, 22, 24, 28, 29) на контракт — Національний мультидисциплінарний тест

Спеціальність на контракт (крім 05, 06, 07, 08, 22, 24, 28, 29, 035) — мотиваційний лист.

На основі молодшого спеціаліста (ФМБ, МБ)

Дві предметні оцінки ЗНО 2020-2021 років чи Національний мультидисциплінарний тест 2022 року

Вступ на магістратуру на основі бакалавра

Курсанти — відповідно до Правил прийому закладу

Спеціальність “Право” та “Міжнародне право” - Магістерський комплексний тест (іноземна мова та право)

Спеціальності галузей знань 05, 06, 07, 28, 29 (крім міжнародного права) — Магістерський тест навчальної компетентності та фаховий іспит у закладі освіти

Інші спеціальності — фаховий іспит у закладі освіти на бюджетні місця. Мотиваційний лист — на контракт.

Цей механізм вступу впроваджується лише у 2022 році.

Я повідомила народна депутатка, член Комітету ВР з питань освіти та науки Юлія Гришина, для складання мультидисциплінарного тесту для вступу у виші будуть створені тимчасові екзаменаційні центри.

"Щодо того, де абітурієнти будуть складати тести — це будуть безпечні місця, де наші діти будуть писати ці тести. Це будуть спеціально обладнані комп’ютерні класи, які в більшості випадків будуть знаходитися в закладах освіти. Це будуть тимчасові екзаменаційні центри, де буде проводитися це тестування", - сказала Гришина.

В цьому році особливу увагу приділено безпеці абітурієнтів під час складання тесту. Якщо під час тестування розпочнеться повітряна тривога, то тест буде перерваний, учасники тестування будуть переміщені в безпечне місце. Після відбою вони зможуть долучитися до тестування.

Як зауважив на брифінгу міністр освіти та науки Сергій Шкарлет, діти, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, не зможуть складати там Національний мультидисциплінарний тест через неможливість створити безпечні умови.

"Для цього треба переїхати на підконтрольну територію. І ми будемо намагатися зробити основну та додаткову сесію, тобто мінімум три сесії, коли кожен з учасників, який захоче приїхати і тестуватися, складати НМТ в Україні, зможе це зробити. В цих сесіях може взяти участь будь-хто. І навіть в країнах Західної Європи ми передбачаємо можливість проведення такого тестування", - сказав Шкарлет.

Також він нагадав, що в Україні діє постанова КМУ № 975 від 23.11 2016 року. "Для всіх внутрішньо переміщених осіб передбачена державна цільова підтримка, яка надається відповідно до постанови КМУ№ 975. Всі ті норми ми зберегли", - додав Шкарлет.

Опубліковано:
Освітній портал op.ua
Автором статьи не является редакция сайта, поэтому все его источники относятся к автору самой статьи
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Інші новини

Показать больше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показать больше

Подпишитесь на email рассылку!

Получайте актуальную информацию об образовании в Украине и за рубежом

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача