UA Рус

Правила використання мобільних телефонів у закладах освіти: іноземний досвід

Правила використання мобільних телефонів у закладах освіти: іноземний досвід

В суспільстві триває дискусія – чи варто обмежувати використання гаджетів у закладах освіти. З одного боку застосування мобільних пристроїв в освітньому процесі дозволяє урізноманітнити уроки, з іншого боку – відволікає учнів від навчання. Наразі в Україні на законодавчому рівні не встановлена заборона на використання цифрових гаджетів в школах. Яка ситуація з використанням телефонів в інших країнах досліджували в службі освітнього омбудсмена.

Великобританія

В країні немає загальних законодавчих актів, які б забороняли використання мобільних телефонів у закладах освіти. Частина шкіл та коледжів мають внутрішні правила щодо використання мобільних телефонів на території закладу освіти та в класі. Наприклад, деякі школи та коледжі дозволяють використання мобільних телефонів на території закладу, але забороняють їх використання під час уроків, а деякі заклади дозволяють використання мобільних телефонів під час уроків за певних умов, наприклад, для навчальних цілей та з дозволу вчителя.

У 2021 році до парламенту Великобританії була подана петиція із закликом заборонити використання мобільних телефонів у школах під час уроків та перерв. Ця петиція була відхилена, оскільки рішення щодо правил користування мобільними школи приймають самостійно.

За інформацією медіа, також були внесені пропозиції щодо заборони використання мобільних телефонів у класах усіх шкіл Англії. Міністерство освіти розпочинало консультації з цього питання, але попередній міністр освіти Надхім Захаві вирішив не продовжувати цю політику, тому Уряд відмовився від плану заборони мобільних телефонів у школах Англії.

Німеччина

Відповідно до ст. 2 Основного Закону Федеративної Республіки Німеччина, яка стосується особистих свобод людини, заборона брати з собою мобільні телефони порушує загальну свободу дій людини. Тобто брати з собою до школи мобільні телефони не забороняється, але існують певні правила їхнього використання у школах та класах. Ці правила можуть встановлюватися як на рівні окремої федеральної землі Німеччини, так і визначатися школами індивідуально. Наприклад, у Баден-Вюртемберзі, Бремені, Саарі та Саксонії-Ангальт школа, відповідно до шкільних правил, ухвалює рішення про тимчасове вилучення телефона.

У Баварії існувала загальна нормативна заборона на використання мобільних телефонів у школах, але вона втратила чинність на початку 2022/2023 навчального року.  Тому тепер тут школи також індивідуально встановлюють правила використання мобільних телефонів, але початкові школи та базові школи для учнів з особливими потребами звільняються від цих правил.

В інших федеральних землях існують чіткі правила щодо вилучення предметів, які заважають освітньому процесу, зокрема, смартфонів, якщо вони використовуються для зриву уроків. 

Також різняться правила поведінки з мобільним телефоном на іспитах. Наприклад, деякі федеральні землі вважають списуванням лише використання смартфона під час іспиту, а деякі розцінюють як списування навіть носіння вимкненого смартфона з собою та його наявність на сидінні. Тому під час іспитів студентам рекомендується залишати свій смартфон вдома або здавати його викладачам.

У деяких випадках використання мобільного телефону в школах може призвести до кримінальної відповідальності. Наприклад, фото- чи відеозйомка вчителів, однокласників без їхньої згоди може вважатися втручанням у приватне життя. Розповсюдження фотографій або повідомлень, які зображують залякування чи переслідування, також може призвести до кримінальної відповідальності.

У кількох федеральних землях, зокрема у Північному Рейні-Вестфалії, керівництво школи зобов’язане повідомляти правоохоронні органи, якщо підозрює, що учень скоїв злочин.

Проте вчитель не може шукати особисті дані на мобільних телефонах учнів, а також просити розблокувати телефон. Це заборонено навіть якщо вчитель підозрює, що в телефоні учня міститься кримінальний контент. Це вважається неприпустимим втручанням у приватне життя. 

Підпишіться на email розсилку!

Франція

У школах та коледжах Франції учням та студентам заборонено користуватися мобільними телефонами, що встановлено на законодавчому рівні.

Використання мобільного телефону або будь-якого іншого електронного комунікаційного обладнання учням заборонено в закладах дошкільної освіти, початкових і середніх школах, а також під час будь-якої навчальної діяльності, яка відбувається поза їхніми приміщеннями, крім використання з освітньою метою, і місць, у яких внутрішні правила це прямо дозволяють. У загальноосвітніх школах правила внутрішнього розпорядку можуть забороняти використовувати учням ці пристрої в усьому або частково огородженому приміщенні закладу, а також під час заходів, що відбуваються поза ним.

Відповідно до положень Циркуляру, в усіх школах та коледжах забороняється  використовувати не лише телефони всіх поколінь, а й підключені годинники, планшети тощо. Заборона поширюється і на освітні заходи, організовані за межами закладу освіти, наприклад, під час фізичного виховання та спорту, прогулянок і шкільних екскурсій.

Стаття L. 511-5 Кодексу про освіту не поширюється на обладнання та медичні пристрої, які дозволено використовувати учням з особливими потребами або проблемами зі здоров’ям відповідно до законодавчих умов. Циркуляр визначає також інші виняткові умови, за яких дозволяється використовувати мобільний телефон. Це використання цифрових інструментів з освітньою метою для освітніх цілей під контролем учителя, для зв’язку з батьками в екстрених випадках, зокрема якщо необхідна невідкладна медична допомога, якщо потрібно раніше піти з закладу (для таких випадків визначаються місця, де такі дзвінки можуть бути зроблені), у школах-інтернатах. Але виняткові умови не можуть призвести до дозволу використовувати мобільні телефони на ігрових майданчиках або в коридорах закладу.
Незнання правил, викладених у статті L. 511-5 Кодексу про освіту, може призвести до конфіскації пристрою керівництвом, викладацьким, навчальним або наглядовим персоналом. 

У роз’ясненні Міністерства освіти Франції щодо використання мобільних телефонів йдеться, що у приміщеннях закладу мобільні телефони учнів повинні бути вимкнені. Кожен заклад сам визначає практичні заходи для забезпечення дотримання закону. Наприклад, можливе встановлення системи шафок, що дозволяє учню зберігати свій телефон протягом дня та повертати його перед тим, як вийти зі школи чи коледжу. Відповідальність за порушення закону заклад встановлює самостійно у внутрішніх правилах. Це може бути, наприклад, шкільне покарання (додаткове домашнє завдання, година затримання у закладі тощо), конфіскація пристрою, дозволеного законом, або, у найсерйозніших випадках, дисциплінарне стягнення, передбачене статтею 511-13 Кодексу про освіту. Вилучення мобільного телефону учня не повинно тривати після закінчення навчального дня. Будь-який конфіскований телефон необхідно повернути або самому учневі, або його батькам чи опікунам.

Польща

Наразі у Польщі використання мобільного телефону в школах на законодавчому рівні не заборонено. Дозволяти використання мобільних телефонів під час занять, чи ні, де їх зберігати, тримати ввімкненими чи вимкненими – вирішується внутрішніми правилами закладу освіти. З 2017 року Закон «Про освіту» надає школам можливість вносити або не вносити у правила внутрішнього розпорядку заборону приносити до школи певне обладнання, наприклад, телефон. Водночас ведуться дискусії щодо того, чи заборонити використання мобільних телефонів у школах на законодавчому рівні.

 За інформацією польського медіа Рrawo.pl, міністр освіти і науки Польщі Пшемислав Чарнек заявляв, що він проти використання мобільних телефонів під час уроків і на перервах, особливо в початкових школах, але за те, щоб дитина брала з собою смартфон у школу, адже так батьки за допомогою спеціальних програм можуть відстежувати шлях дитини до чи зі школи. Президентка Ради дітей та молоді Олександра Горошко підкреслила, що в початкових школах телефони та інші мобільні пристрої можна дозволити використовувати лише за згодою вчителів – або для освітніх цілей, або в екстрених ситуаціях, наприклад, якщо учень повинен зв’язатися з батьками. Рекомендується заборонити використання мобільних на уроках та перервах із розважальною метою. 

Учням старших класів Рада рекомендує дозволити користуватися телефонами та планшетами під час уроків в освітніх цілях. А рішення про використання телефонів на перервах – залишити на розсуд директора, який після консультації з батьківською радою має прийняти остаточне рішення.

Швеція

Правила використання мобільних телефонів у Швеції визначаються на державному рівні “Законом про школу”. Крім того, для кожної школи має бути розроблена письмова процедура щодо поводження з мобільними телефонами та іншим електронним комунікаційним обладнанням. 

Використання мобільних телефонів та іншого електронного комунікаційного обладнання під час навчання у школі можливе за двох умов:

  • лише за згодою вчителя для розвитку та навчання учнів;
  • якщо це необхідно для адаптації чи спеціальної підтримки дитини.

За наявності особливих причин, директор або вчитель може дозволити окремому учневі використовувати мобільний телефон або інше електронне комунікаційне обладнання в інших випадках.

Директор або вчитель може забрати мобільний телефон або інше електронне комунікаційне обладнання, якщо їх використання перешкоджає навчанню або щоб запобігти образливій фотозйомці. Директор або вчитель може вирішити, що мобільні телефони та інше електронне комунікаційне обладнання необхідно збирати на початку кожного навчального дня. Пристрій або інше обладнання необхідно повертати не пізніше ніж наприкінці кожного навчального дня .

 

Японія

У Японії Міністерство освіти, культури, спорту, науки і технологій з 2009 року заборонило використання смартфонів у молодших класах. Але у 2020 році були прийняті Методичні вказівки щодо поводження з мобільними телефонами в початковій та молодшій школі, якими дозволяється використання мобільних телефонів у певних випадках, про які розповідаємо нижче. 

Відповідно до цих вказівок, діти, батьки та школа мають свої обов’язки щодо використання дітьми  мобільних телефонів.

У початковій школі діти можуть носити з собою мобільні телефони дорогою до або зі школи на випадок надзвичайної ситуації, для запобігання катастрофам та злочинам. Це зроблено, щоб завдяки GPS батьки відслідковували місце перебування дитини, а також мали зв’язок для екстреного зв’язку і  підтвердження безпеки дитини. Звертаємо увагу, що в інших ситуаціях дорогою до/зі школи використання телефонів забороняється, дитина повинна тримати телефон у сумці, забороняється діставати його з сумки та користуватися. Також батьки та опікуни не повинні зв’язуватися мобільним телефоном зі своїми дітьми, крім надзвичайних ситуацій, наприклад, у разі стихійних лих.

У школі учні мають вимкнути свій мобільний, покласти в сумку та не користуватися. Користуватися мобільним телефоном можна тільки якщо вчитель або школа дали таку вказівку. 

Якщо дитина не дотримується правил і дістає мобільний телефон із сумки або користується ним, школа забирає пристрій та повертає його безпосередньо батькам або опікунам дитини.

Варто звернути увагу, що для використання мобільні телефони дітей мають бути обладнані лише основними функціями: дзвінків, електронної пошти та GPS. Батьки самі вирішують, чи дозволяти дитині мати мобільний телефон та керувати ним. Але поки діти мають мобільні телефони, батьки повинні брати на себе відповідальність і керувати тим, як дитині користуватися мобільним телефоном, як довго, а також боротися з небезпеками та проблемами, пов’язаними з його використанням. Час використання мобільного вдома має складати 30 хвилин у будні та 60 хвилин у вихідні.

Відповідно до «Закону про покращення середовища для молоді в Інтернеті», коли діти до 18 років мають смартфони, батьки зобов’язані належно керувати смартфонами своїх дітей шляхом фільтрації. Методичні вказівки також визначають, що на мобільних телефонах дітей батьки обов’язково мають встановити програмне забезпечення фільтрації дзвінків, повідомлень, контенту та  регулярно перевіряти стан використання дітьми телефону, програмне забезпечення фільтрації, налаштування мобільного телефону, щоб запобігти неналежному або тривалому використанню пристрою. Рекомендується встановити на телефон дитини пароль.

Школа співпрацює і взаємодіє з батьками та дітьми з питання використання мобільних телефонів. Школи повинні інформувати дітей та їх батьків про користь від користування мобільними телефонами та Інтернетом, небезпеки, пов’язані з їх використанням, правила користування мобільним. Крім того, слід попросити батьків проводити такі консультації з дитиною і вдома. Школи повинні завчасно надавати найновішу інформацію про небезпеки та конкретні випадки, пов’язані з мобільними телефонами, і способи поводження з ними.

Школа надає батькам/опікунам інформацію про небезпеку мобільних телефонів і способи розв’язання проблем та інформацію про консультаційні пункти, коли виникають проблеми.

Також батьки заповнюють форму письмової згоди щодо поводження з мобільними телефонами в муніципальній початковій школі.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача