UA Рус

Заміни по-канадськи. Як воно? - Олександра Журавльова

Заміни по-канадськи. Як воно? - Олександра Журавльова

Викладачка Олександра Журавльова працює в Канаді і ділиться інформацією про місцеві школи та процес навчання. 

10 січня. Ранок. Темно, зимно, слизько, а я рулюю в школу Роздейл, заміняти Мерилін. Невідомо, хвилююче, дивно і страшно...бо вперше.

При управлінні освіти Калгарі є більше 900 вчителів на 'побігеньках' - замінників. Такі коти, що гуляють самі по собі, не прикріплені до шкіл.

Звечора слідкуємо у спеціальній програмі SFE(smart find express) за роботою на завтра, вівторок, чи тиждень вперед, обираємо школу, і зраненька до роботи. Програма показує школу, день заміни (повний, або пів дня), ім'я вчителя, часто вчителі додають текстові інструкції: це 2 клас, паркуватись на місці #5, план на столі.

Якщо я замешкалась і не зайшла в комп'ютер по обіді, то з 6 вечора програма сама буде надзвонювати замінникам, поки не роздасть всю можливу роботу.

Зазвичай замінники приїжджають досить рано, щоб ознайомитись зі школою, перечитати план залишений на столі або в офісі, оглянути клас, знайти, де лежать зелені зошити, жовта коробка з олівцями чи кольоровий папір. Познайомитись хоч би з двома вчителями по-сусідству. Підключити комп'ютер і дошку, знайти і відкрити необхідні файли. Якщо виникають запитання, то тут же питати директора чи вчительку у сусідньому класі (поки ще нема дітей).

У багатьох школах директор сам зустрічає замінника, показує учительську, спортзал, виходи, веде до класу, розповідає про перерви, можливе чергування, вимоги щодо ковідних процедур.

Приїжджаю у Роздейл, паркуюсь на 5 місці (так Мерилін вказала в інструкції) і першою мене зустрічає пані Фолкнер - директор школи. Веде до класу, по дорозі розповідає все необхідне, а я розглядаюсь довкола. Школа стара, вичовгана підлога викладена червоно-жовтими плиточками трохи веселить похмурий сірий коридор. Двері у класи, повністю заліплені з обох боків невеличкими дитячими розмальовками і витинанками, скидаються на дошки оголошень. 5×6=30 - швидко множу парти в класі. У мене на цей тиждень буде 30 першачків.

Кожен вчитель працює по-своєму. Все, що не знаю чи не розумію в плані, треба питати дітей. Хто сьогодні особливий помічник? Що ваша вчителька каже щоб привернути вашу увагу? Скільки дітей можна одночасно в туалет? Де рожева коробка з зошитами з математики? Діти з задоволенням допомагають, показують, підказують.

"Стоп, міс Жу (так діти скорочують моє ім'я), ми не обговорюємо погоду, ми за неї голосуємо!"- каже Олівія. Голосуємо? У мене в плані пише 9:00 - календар і погода. Кличу дівчинку на допомогу.

"Ну що ж давайте проголосуємо за погоду і допоможе нам міс Олівія". Моя помічниця гордо проводить ранішнє голосування, а я мотаю на вус - вчуся в дітей.

Двері у класи не закривають. Ходиш між рядами, пишеш на дошці, читаєш книжку на підлозі, оглядаєшся - директор стоїть у дверях. Відвідав, спитав чи все гаразд, пожартував з дітьми і пішов по своїх справах.

Підпишіться на email розсилку!

Перший робочий тиждень видався дуууже дооовгий. Приїзджаю в п'ятницю в школу, а на столі мене чекають тюльпани і записка. Біжу в офіс подякувати, а пані Фолкнер питає:"Ти зможеш з понеділка в 2 клас на заміну? Ну, тоді я тебе ще на тиждень резервую у SFE".

Звичайно, що не все буває так позитивно, гарно, гладко. Тут теж є учні, які не слухають, сидять під партами, відмовляються працювати, б'ються. Іноді техніка не підключається, чи інтернет глючить. А є вчителі різні...

Яка мені видалась заміна на день Валентина, най Бог милує...

Ще розкажу, бо хай нині буде про хороше.

Олександра Журавльова

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача