UA Рус

З наступного року для ДПА будуть обов’язковими 4 предмети

10 квітня 2023 10096 Друк
З наступного року для ДПА будуть обов’язковими 4 предмети

Рада підтримала запровадження 4 обов’язкових предметів на державній підсумковій атестації (ДПА) в першому читанні, пише  УП. Життя

З наступного року обов’язковими стануть не лише математика та українська мова, а також історія України та іноземна мова.

Відповідний законопроєкт №9046 ВР ухвалила 10 квітня, повідомила народна депутатка Наталія Піпа.

Підпишіться на email розсилку!

"Законопроєкт №9046 про 4 предмети для ДПА з наступного року прийнято у першому читанні!

Нагадую – українська мова, математика, історія України та іноземна мова", – написала Піпа у Facebook. 

Законопроєкт вносить зміни до Закону України "Про повну загальну середню освіту", зокрема, пропонує доповнити абзац другий частини п’ятої статті 17.

Згідно із законопроєктом, ця частина звучатиме так:

"Кожен учень має пройти державну підсумкову атестацію за кожний рівень повної загальної середньої освіти з державної мови, математики, історії України, іноземної мови (крім мови держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом)".

Колишній керівник Українського інституту нацпам’яті Володимир В’ятрович написав, що це рішення може вирішити два важливих завдання в галузі шкільної освіти.

"По-перше, повернути у школу повноцінну державну підсумкову атестацію (ДПА), скасовану ще три роки тому під приводом ковіду. По-друге, зробити обов’язковою для всіх учнів ДПА не лише з математики й української мови, але й з іноземної мови та історії України.

Цьогорічна ситуація, коли історію викинуто як обов’язковий предмет з мультитесту, а окремого ДПА не існує взагалі, має піти в минуле. Якщо законопроєкт ухвалять в цілому, повноцінне ДПА у школах буде відновлено вже з 2024 року, й іспит з історії України буде її невід’ємною складовою", – написав він.

Водночас адміністратор групи "Новини вищої освіти" Андрій Черних критикує нововведення.

"Редакцiя законопроєкту чiтко каже, шо у 4 класi буде ДПА з Iсторiï Украïни, але в 1-4 класах не вивчають окремий предмет Iсторiю Украïни", написав Черних.

Він вважає, що введення обов'язкового ДПА з історії та іноземної мови також несе ризик для природничих наук.

"Виключення природничих наук, особливо фізики та хімії, з предметів, що виносяться на ДПА (а для випускників 11 класу це формат ЗНО) – це непрямий, але дієвий крок до послаблення обороноздатності України на найближчі роки, так як ми позбавляємо свою країну можливості у подальшому розробляти власну зброю, а не чекати допомоги від західних партнерів", – раніше писав Черних.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:

Вiдгуки

Леся Мыкитюк Леся Мыкитюк
11.04.2023
А що ВР зробила для покращення рівня викладання, психологічного стану дітей, що навчаються у ваєнний час??? Тільки безглузді закони здатні приймати!!! Про нормальне навчання дітей в Україні не подбали, але іспити вже понапридумували. Показують роботу та й годі. Шкода дітей, що залишились в Україні. Але з таким підходом, останні виїдуть. Вважаю, що іспити у 4 і 9 класах до закінчення війни - додатковий тиск на дітей, зайвий стрес, геть не європейський підхід. Далеко нам до Європи, на жаль. Совок!
Відповісти


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача