UA Рус

"Коли розряджаються акумулятори" - Світлана Ройз

Коли розряджаються акумулятори - Світлана Ройз

Коли розряджаються акумулятори.

Я працювала над методичкою для дітей, які переживають складні події, готувалася до завтрашнього радіоефіру про дитячу травму і думала про те, який же складний був тиждень, незрозуміло, звідки на все бралися сили.

Писала і паралельно ми розмовляли з донькою. Розповідала їй про те, що писала:

"Уяви, що кожна Дитина народжується зі своїм Внутрішнім Вогнем - унікальним теплом і світлом... (у тебе він якого кольору? І де в тілі живе?) Ми - дорослі - своєю любов'ю, турботою, підтримкою, словами - його зміцнюємо. Неначе кидаємо дрова або поповнюємо й акумулятори.

З сили нашого внутрішнього Вогню і цих «дров» виростає Сяйво. Якщо ми самі його бачимо і відчуваємо, то ми впевнені в собі, ми легше переносимо темряву (смуток, самотності, невдачі), не так залежимо від того, що нам кажуть, думають, роблять хорошого (хоча це, звичайно, зміцнює наш вогонь і його світіння).

Підпишіться на email розсилку!

А чужі грубі слова, оцінки, дії - не зможуть його загасити. Яким би не був яскравим і сильним наш Вогонь, нам важливо стежити за ним - берегти, піклуватися про себе, бути уважними, щоб не перевитрачати запас внутрішнього світіння.

Якщо всередині у нас мало сил, якщо ми давно не заглядали всередину - то, що відбувається зовні буде на нас дуже впливати. Як хороше, так і погане - може засмучувати і лякати. У кожної людини підзарядка внутрішніх акумуляторів буде своя. Що робить яскравіше твій світ? (5 дій).

Якщо ми не подбали про себе і перевитрачали запас сил, сталося щось дуже сумне і складне і ми розгубилися, нам важливо згадати про тих, хто допоможе зміцнити і поповнити тепло і світіння нашого вогню. Хто може підтримати. Важливо зателефонувати, підійти, попросити їх - хоча б одного - про допомогу.

1. Той, хто може нас вислухати, не перебиваючи (послухати про те, що ми дізналися, про нашу смуток, про нашу гру)

2. Той, хто може обійняти

3. Той, хто може допомогти (зробити чай, пришити ґудзик, полагодити те, що зламано)

4. Той, хто може пояснити, що відбувається, або дати пораду, або підказати, що робити

5. Той, хто може нас розсмішити..."

У мене булв дуже складний тиждень, з дитиною, що одужує, з величезною кількістю завдань, найскладнішими ситуаціями, які я супроводжую в практиці, з великою кількістю контактів.

Зловила себе на тому, що вигоряння починається з того, що ми фокусуємося на тому, що зовні, більше, ніж на те, що всередині.

Черговий раз собі говорила, що хоча б в думках дозволяти собі спиратися на тих, хто в моїй «п'ятірці», а не тільки бути опорою для кого-то - це вже величезний ресурс. І люди, які згадують про нас не тільки тоді, коли щось потрібно, а просто, тому що пам'ятають - теж величезний ресурс.

Підпишіться на email розсилку!

Моє «світіння» я поповнювала грою на лірі, найсмачнішим чаєм на світі, який готує чоловік, розмовами з донькою, і розглядаючи недавні фото в галереї мого телефону.

Я дуже швидко відновлююся. Буду далі писати методичку - сподіваюся, вона стане в нагоді і дорослим.

Нехай акумулятори заряджаються heart

Світлана Ройз

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача