UA Рус

Освітній омбудсмен: не варто скасовувати ДПА

14 лютого 2022 1182 Друк
Освітній омбудсмен: не варто скасовувати ДПА

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов виступив проти скасування державної підсумкової атестації для учнів.

Про це він написав на своїй Фейсбук-сторінці.

Скасування ДПА може привести до ще більших освітніх втрат.

10 лютого до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій було направлено на розгляд проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" (щодо окремих питань завершення 2021/2022 навчального року).

Цей проєкт Закону пропонує скасувати проведення державної підсумкової атестації (ДПА) у загальноосвітніх школах. Цитую: "4-3. Установити, що у зв’язку із здійсненням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID19), здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації. Здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році, мають право пройти державну підсумкову атестацію, у тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням".

У 2020-2021 роках скасування ДПА для здобувачів освіти було вимушеним кроком у зв’язку з епідемічною ситуацією. Скасовувати третій рік поспіль цей важливий інструмент оцінювань навчальних результатів учнів базової та старшої школи, на мою думку, означає поглибити незнання щодо якості української освіти, яка від початку пандемії й так зазнала суттєвих втрат. Проєкт Закону пропонує скасувати ДПА для одинадцятикласників.

Варто звернути увагу, що цьогорічні одинадцятикласники були випускниками 9 класів на початку пандемії й також не складали тоді ДПА. Тобто фактично їхні освітні результати на рівні базової та старшої школи залишаються не оціненими, й ні заклади освіти, ні держава не можуть наразі порівняти результати їхніх знань до та під час пандемії й відповідно, проаналізувати освітні втрати, виробити певну стратегію. Україна втрачає інформацію про освіту цілого покоління.

Ми не знаємо, скільки триватиме пандемія, і якщо щороку скасовувати ДПА для одинадцятикласників, навіть якщо вони складають ДПА в базовій школі - це не дозволить об’єктивно оцінювати здобуті знання та розуміти масштаб освітніх втрат.

Адже частина випускників-одинадцятикласників складають ЗНО лише з тих предметів, по яких вони посилено готувалися, частина не складають ДПА та ЗНО взагалі, оскільки не вступають до українських закладів вищої освіти, або планують вчитися за кордоном, де ЗНО не вимагається. Не маючи результатів ДПА, які дозволяють оцінити якість знань в абсолютному вимірі, а не лише у вигляді відносних рейтингів ЗНО, ми втрачаємо можливість мати об’єктивну картину знаннєвих втрат по країні.

Для системи освіти важливо після кожного рівня освіти чітко знати, чому саме навчилися наші діти, де у знаннях є прогалини, щоб розуміти, що змінювати в освітній системі, змісті освіти, методиках. ДПА і є тим інструментом, який дозволяє оцінити результати, котрі ми отримали за певний період шкільного навчання.

Підпишіться на email розсилку!
Батьки здобувачів освіти скаржаться на зниження рівня знань своїх дітей в умовах пандемії та дистанційного навчання.

Причинами зниження якості освіти є:

  • нерівний доступ дітей до освіти
  • відсутність або нестача комп’ютерного обладнання
  • незадовільна якість інтернету або його відсутність
  • психологічні особливості щодо сприйняття інформації дітьми різного віку
  • незадовільна якість навчального процесу з боку деяких педагогів
  • втрата мотивації до навчання здобувачами освіти.

Наразі ні заклади освіти, ні держава не володіють інформацією про ці втрати й відповідно не можуть виробити певний план їх компенсації та компенсувати ці знання.

Я усіляко підтримую дії Уряду та Міністерства освіти і науки України, які розпочали організаційну підготовку для проведення освітніх вимірювань: створюватимуться екзаменаційні центри, планується адаптація програмного забезпечення та інші заходи. А пілотний проєкт організації та проведення освітніх оцінювань в екзаменаційних центрах планується провести у 2024 році.

Але інформація про рівень знань українських школярів потрібна вже тут і зараз. Саме цю інформацію надає ДПА.

Тому звертаюся до народних депутатів та до Міністерства освіти і науки України із закликом ще раз ретельно зважити всі “за” і “проти” - і не скасовувати державну підсумкову атестацію у 2022 році”.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача