UA Рус

Яким буде національний мультипредметний тест у 2024 році: роз’яснення МОН

27 вересня 2023 966 Друк
Яким буде національний мультипредметний тест у 2024 році: роз’яснення МОН

Міністерство освіти і науки України провело відкриту пресконференцію «Вступні випробування у 2024 році: чого очікувати», на якій надано розяснення щодо проведення національного мультипредметного тесту у 2024 році.

У МОН розповіли, що вже третій рік поспіль в Україні через безпекову ситуацію неможливо провести повноцінне ЗНО. Знайдено альтернативу. УЦОЯО відпрацьовано  схему проведення національного мультипредметного тесту. Водночас у 2024 році відбудуться певні зміни.

За словами голови Комітету освіти, науки та інновацій Верховної Ради України Сергія Бабака, наразі розробляється закон, що регулюватиме вступ у 2024 році, де буде прописаний порядок проведення оцінювання вступників. Зараз він вже перебуває на етапі реєстрації у Верховній Раді.

Основним нововведенням НМТ-2024 є проведення тестування з 4 предметів, з яких обовязковими є українська мова, історія України та математик, четвертий вступник може обрати самостійно.

Підпишіться на email розсилку!

Українська мова є необхідним іспитом для всіх спеціальностей, адже знання державної мови — базова навичка громадянина. Математика демонструє навички аналітичного й логічного мислення, які необхідні для подальшого навчання й розвитку. Зарахування історії України до категорії обов'язкових для складання предметів є важливим кроком для зміцнення національної свідомості та самоідентифікації. Такі знання формують здатність аналітичного й критичного мислення, розвивають уміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки й визначати тенденції та закономірності, а також бути стійкими до історичних маніпуляцій і фейків.

Тестування проходитиме в один день. В разі відсутності учасника на іспиті з поважних причин (хвороба, повітряна тривога під час тесту тощо), він зможе пройти тестування в додаткову сесію.

Кожен блок триватиме 120 хвилин, з перервою між ними. Така модель тестування є вимушеною, але прийнятною в умовах воєнного стану: учасникам потрібно буде лише раз з’явитися до екзаменаційного центру.
У МОН наголошують, що ті учні, які не планують вступати до закладів вищої освіти, можуть не складати НМТ. У 2024 році для випускників немає обовʼязкової державної підсумкової атестації. Пробного НМТ також не проводитимуть. Однак для того, щоби цьогорічні вступники мали можливість підготуватися до складання НМТ, Український центр оцінювання якості освіти має вчасно проінформувати учасників про специфіку тестування, зокрема заздалегідь оприлюднити демонстраційні варіанти тестів.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача