UA Рус

Школи та дитсадки готують укриття

18 лютого 2022 2038 Друк
Школи та дитсадки готують укриття

17 лютого російські бойовики обстріляли дитячий садок у Станиці Луганській та школу у селищі Врубівка Луганської області.

Жертв, на щастя, не було. Троє працівників садочка отримали контузію.

Як в Україні навчальні заклади облаштовують укриття та навчають дітей діяти у разі небезпеки? - пише 24 канал.

Як облаштовані укриття для дітей

В одному з дитсадків у спальному районі Львова облаштували укриття. Як розповіла його завідувачка, там є усе необхідне на випадок надзвичайної ситуації: ліхтарики, вода, аптечка, папір тощо.

Також в укритті є маленькі крісла та лавки, аби розсадити малюків.

Садочок вміщає 260 дітей. Відповідно він був збудований для того, щоб прихистити таку кількість осіб”, – розповіла директорка дитсадка №163 Олеся Мацьків.

Ззовні шлях до укриття ознакований стрілками. Кожна садочкова група має свій вихід. З другого поверху при потребі виходитимуть пожежними сходами.

Як усе пояснюють дітям

Працівники дитсадка розмовляють із батьками, аби вони знали, де шукати своїх малюків на випадок, якщо зникне телефонний та інтернет зв'язок. Однак про те, як поводитися, необхідно розповідати й дітям.

"Вихователі проговорюють дуже-дуже обережно такі речі. Вони можуть гуляти, наприклад, і звертати якось легенько увагу, що за приміщення там є. Однак у жодному разі не тиснути на дітей і не залякувати у якійсь такій формі, що от ми маєм піти вниз, бо там будуть відбуватися якісь такі речі, які є дуже небезпечними для вашого життя", – наголосила завідувачка.

Школярам демонструють необхідні вміння

Школярам про можливу небезпеку розповідають не в ігровій формі. Їм на практиці демонструють вміння, які можуть знадобитися у надзвичайній ситуації.

Ми інтегруємо те, як себе поводити, основи домедичних знань, стресостійкість, психологічні аспекти, а також правила поведінки у різних ситуаціях, зокрема екстремальних, у наш навчальний процес”, – розповіла заступниця директорки Ліцею імені Івана Пулюя Людмила Сакович.

Загалом до екстрених ситуацій готові майже всі школи та дитсадки Львова. Втім, є й такі, які власного укриття не мають.

"У тих закладах освіти, де немає підвального приміщення, за ними призначена територія – таке підвальне приміщення, яке буде для них укриттям", – заявила виконувачка обов'язків начальниці міського управління освіти Леся Васюта.​​​​​​​​​​​​​​

У Києві шкільні укриття першочергово використовуватимуться для дітей молодшої школи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав заступник голови Київської міськдержадміністрації Валентин Мондриївський на брифінгу про заходи, які вживає міська влада у зв’язку із можливою подальшою агресією Росії.

"Всі заклади освіти, школи в цьому випадку, знають, як діяти в позаштатних ситуаціях. Кожен директор школи і кожен вчитель несе персональну відповідальність за здоров’я і безпеку дітей…Кожен директор знає, як має поводитися і хто куди має йти, як мають поводитися з дітьми в тій чи іншій ситуації. Шкіл 425 в місті, тільки комунальних, я не кажу про приватні, і кожен директор проінструктований з фахівцями служби з надзвичайних ситуацій, як йому діяти", - наголосив Мондриївський.

Він зазначив, що передбачені різні місця укриттів для школярів, в тому числі враховуючи вікові групи дітей.

"Первинно звертаємо увагу на безпеку наймолодших – маленьких діток. В кожній школі, незалежно від того, велике там укриття чи маленьке, для маленьких діток забезпечені укриття, які є в школах різних типів будівництва. Для середньої і старшої школи передбачені укриття, які є неподалік від шкіл", - сказав Мондриївський.

За його словами, всі ці укриття перевірені, їх адреси є на відповідній мапі на сайті міської адміністрації.

"Хочу звернутися до батьків. З дітьми звичайно потрібно говорити, ми повинні дати дітям відчуття безпеки. Пояснюйте. Заспокоюйте. Все інше – це питання фахівців, питання військових і тих служб, які несуть відповідальність", - підкреслив чиновник.

Підпишіться на email розсилку!
Він закликав вчителів, щоб не давали привід для паніки батькам.

"Бо є випадки, коли деякі керівники класів рекомендують батькам збирати якісь тривожні рюкзачки для дітей, носити їх до школи. Я просив би не робити тих кроків, які не передбачені інструкціями і які можуть створювати занепокоєння або паніку серед батьків", - наголосив Мондриївський.

За його словами, тренування по діях у НС в школах відбуваються не одночасно у всіх, а поступово.

"Навчання, тренування відбуваються. В якихось вони відбувалися на позаминулому тижні, в якихось - на цьому, в якихось - будуть відбуватися на наступному тижні. Це нормальний процес, який може тривати протягом усього року. Це не про паніку і військову загрозу, яка лунає з усіх інформаційних джерел. А це буденна відповідальна робота дорослих, яка здійснюється протягом усього року. Тому, якщо не було навчання в когось, то воно буде найближчим часом", - запевнив Мондриївський.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача